Nestlé-pomo syyttää veroja jäätelöautojen lakkauttamisesta - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Näin verotus iski: Keksilobbarit voittoon – jätskiautot ulos

Kotijäätelön kotisivuilla kehotetaan yhä jäätelökuskiksi haluavia myyntityöhön. Ei kannata: jäätelöauton kilkutus loppuu pian lopullisesti.

23.7.2013 14:04 | Päivitetty 25.7.2013 11:34

Ruotsissa jäätelöautoja ajaa lähemmäs 300 kappaletta. Suomessa elintarvikejätti Nestlén huomaan siirtynyt Kotijäätelö lopettaa toimintansa viimeisillä paikkakunnilla.

Monelle nostalgiaa henkivä jäätelöauto kulkee viimeisen kerran Uudenmaan ja Kouvolan suunnalla elokuun 18. päivänä.

Kesämyynti riippuu siitä, paistaako aurinko vai ei. Liiketoiminta varmasti olisi kannattavaa, jos vuoden pituus olisi neljä kuukautta ja se olisi kesäaikaa, Nestlén toimitusjohtaja Sakari Kotka sanoo Taloussanomille.

Kotijäätelön kysyntä on Kotkan mukaan laskenut samassa suhteessa kuin jäätelömyynti ylipäänsä.

Kotkan mielestä syyttäminen on vain valmisteveroa, joka oli jäätelöautoille viimeinen niitti. Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero tuli voimaan vuonna 2011. Jäätelöä se on kallistanut 6065 senttiä litralta.Nestlé panostaaPingviini-brändiinsä

Kotkan mukaan Nestlé etsi vielä viime vuonna toimineiden franchising-yrittäjien kanssa tapaa, jotta liiketoiminta olisi saatu kannattavaksi "sekä yrittäjille että Nestlélle".

Sen lopputulemana kuusi yrittäjää lopetti ja pari meni suoraan konkurssiin. Kolmen kanssa yhtiö sopi, että yrittäjät jatkavat vielä tänä vuonna.

Nestlé keskittyy tästä eteenpäin Pingviini-jäätelöönsä. Valiolta vuonna 2004 ostettu Pingviini on kokoluokkaa suurempi, ja yhtiöllä on tuotannossa kiinni oma Turengin-tehdas.

Osa pettyi, osaehti kyllästyä

Kotijäätelön asiakkailta on tullut kahdenlaista palautetta. Pettyneitä ovat ihmiset varsinkin sellaisilla paikkakunnilla, joissa kaupat ovat kaukana. On ollut hyvä asia, kun auto on tullut viereen.

Osa Kotijäätelön myynnin hyytymisestä voi johtua kuluttajien kyllästymisestä.

Kotkan mukaan niissä paikoissa, joissa vaihtoehtoja on paljon, pettymys lopettamisesta on vähäisempää.

– On sanottu, että onhan niitä täällä jo nähty, Kotka myöntää.

Liiketoiminnan loppuminen ei vaikuta jäätelötuotantoon. Muutamia Kotijäätelön tuotteita on valmistettu Turengin tehtaalla, mutta pääosa tuodaan Tanskassa tai Saksassa.

Kotkan mukaan  Nestlé on vähentänyt 40 ihmistä valmisteveron tulon jälkeen. Jäätelömyynnin lasku on nyt tasaantunut nollakasvuksi.

Se on jo osa voittoa.

Lobbausta ja valituksia

Toimitusjohtajan mukaan Nestlé "tehnyt kaikki voitavansa" lobbaamisessaan valmisteveroa vastaan.

Kesäkuussa elintarviketeollisuus kanteli siitä Euroopan unionin komissiolle. Elintarvikejätti omistaa muiden muassa makeisbrändejä, jotka kallistuivat veromuutoksessa.

Harmittaa. Verotuksen pitäisi olla tasapuolista kaikille. Kun perusraaka-aine on molemmissa maito, miksi toista verotetaan ja toista ei? Kotka moittii.

Keksit, vohvelit ja monenlaiset muut välipalat ovat Karhun mukaan olleet voittajia, vaikka ne ovat yhtä epäterveellisiä kuin vaikkapa suklaapatukat.

Yhtä paljon sokeria sisältävä Valion jugurtti ei ole verotettu, jäätelö on.

Tämä aiheuttaa kilpailuvääristymää tuoteryhmien välillä.

Kantelu on parhaillaan komission käsittelyssä. Ensimmäisenä viimeisten kotijäätelöautojen poistumisesta kertoi Ylen uutiset.

Korjaus juttuun 25.7. Jutun loppupuolella esiintynyt toimitusjohtajan virheellinen nimi Karhu muutettu Kotkaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?