Jätteet ja lanta avuksi - näin oma energia riitäisi Suomelle - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Lantaenergia voitelisi taloutta

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.6.2013 13:28, Päivitetty 6.6.2013 13:29

Omia uusiutuvia energianlähteitä käyttämällä Suomi voisi kehittää maaseutuaan ja pitää itse ulkomaiseen sähköön ja öljyyn virtaavat rahat.

Uusiutuvien energianlähteiden tehokas käyttö voisi tehdä koko Suomesta energiaomavaraisen ja luoda työpaikkoja ja kasvua maaseudulle. Tähän tutkimustulokseen on päätynyt Vaasan yliopistossa ensi viikolla filosofian tohtoriksi väittelevä Pekka Peura.

– Uudella energianhuollon mallilla olisi merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset suomalaiselle maaseudulle. Kaikki nyt sähkö- ja öljylaskuina ulkomaille virtaava raha jäisikin omaan talouteen, sanoo Peura Taloussanomille.

Peuran tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja käsittelee siirtymistä rajattomasta kasvusta kestävään energiahuoltoon. Tämä olisi mahdollista käyttämällä maaseudun omia energianlähteitä, joista monia ei vielä hyödynnetä muussa tuotannossa.

– Tutkimukseni uusiutuvia energianlähteitä olivat muun muassa kunnallinen jäte, kotieläinten lanta ja liete, kesannolla olevien peltojen sato, viljanolki sekä metsätalouden hakkuutähteet. Näin tuloksia ei voi kiistää sen perusteella, että uusi energiantuotanto verottaisi ravinnon viljelyä tai muuta teollisuutta, sanoo Peura.

Väitöksen käytännön osuus selvittää Pohjanmaan alueen kuntien energiantarvetta ja bioenergian voimavaroja vuosina 2003–2008. Tulosten mukaan bioenergia riittäisi alueella hyvin, joskin suurimmat teollisuus- ja kaupunkialueet tarvitsisivat täydennystä maaseudulta.

Osa bioenergiasta soveltuu poltettavaksi, osasta voi tuottaa biokaasua.

– Myös suuri osa jo toimivista biokaasulaitoksista on kannattavia nykytekniikallakin. Jokainen heikomminkin kannattava biokaasulaitos lisäisi merkittävästi työllisyyttä ja raaka-aineiden kysyntää alueellaan, sanoo Peura.

Muutos fossiilisiin energianlähteisiin perustuvasta järjestelmästä kestävään energiahuoltoon on pitkäkestoinen yhteiskunnallinen prosessi. Tutkijan mukaan uuteen käytäntöön pitäisi saada osallisiksi kaikki osapuolet energian tuottajista, siirtäjistä ja myyjistä yksityisiin kuluttajiin asti.

Tuoreimmat osastosta