Kristina Isolan toinenkin kuosi näyttää kopiolta

Jo toinen Kristina Isolan Marimekolle suunnittelema kuosi näyttää kopiolta. Marimekko kiistää syytöksen. Kristina Isolan Ginkgo-kuosi ja muotoilija Maria Jauhiaisen teos näyttävät keskenään hyvin samanlaisilta. Molemmat perustuvat Neidonhiuspuun lehteen.

Vasemmalla Marimekon kuosi ja oikealla Maria Jauhiaisen työ.

29.5.2013 19:15 | Päivitetty 31.5.2013 11:43

Kristina Isolan Kinkgo-kuosi muistuttaa aihettaan, muotojaan ja viivapiirrostekniikkaansa myöten suomalaisen muotoilija Maria Jauhiaisen saman nimistä teosta.

Jauhiainen huomasi itse yhdennäköisyyden jo 2008, kun Kristina Isolan kuosi tuli markkinoille. Molemmat teokset perustuivat Ginkgon eli Neidonhiuspuun lehteen. 

– Sain yhteydenottoja, joissa onniteltiin siitä, että olen alkanut suunnitella Marimekolle. Kun näin Marimekon kuosin pelästyin, että se oli Maija Isolan suunnittelema vanha kuosi, joka tuotiin uudestaan myyntiin. Ihmettelin, miten samaa aihetta voi käsitellä niin samalla tavoin. Kauhistuin, että minua syytetään plagioinnista, hän sanoo Taloussanomille.

Seuraavaksi Jauhiainen saikin tietää, että kyseessä oli Maijan tytär Kristina Isola.

Jauhiainen oli tehnyt oman teoksensa jo kolme vuotta aiemmin kuin Isolan kuosi tuli myyntiin. Hän ei halunnut lähteä riitelemään asiasta yksittäisenä suhteellisen tuntemattomana taitelijana Marimekon kanssa.

– Kyllähän se harmitti ja tuntui vaikealta uskoa, että näin on tehty. Itse taiteilijana kutsumukseeni kuuluu, että kollegoita ja heidän töitään kunnioitetaan. Tämä tuntui loukkaavalta.

Marimekon taiteellisen johtajan Minna Kemell-Kutvosen mukaan kyseessä ei ole toisen työn kopiointi. 

– Kristina pyysi tuomaan näitä lehtiä Japanista. Sitten hän rytmitti ne painokangaskuvioksi tällä tavoin. Jos kuvaa saman puun lehteä hyvin naturalistisesti niin se vaan on sellainen. Näissä töissä on kuitenkin aivan erilainen tunnelma, sanoo Kemell-Kutvonen.

Hänen mukaansa hyvin naturalistiselle kuvion ilmaisu ei voi edes nauttia kokonaista tekijänsuojaa. 

Jauhiaisen mukaan hän kyllä tajusi, että hänen tulisi pitää oikeuksistaan kiinni. Silti hänestä tuntui erityisen vaikealta lähteä riitelemään asiasta. Jauhiainen  kertoo luottaneensa, että jonain päivänä asia tulee ilmi.

Jauhiainen ei lähtenyt nytkään suoraan syyttämään ketään, vaan halusi vain näyttää teokset rinnakkain. Hän laittoi ne Facebook-sivuilleen.

– Jokainen voi itse arvioida yhdennäköisyyttä. Voivathan kaikki innostua ja saada inspiraatiota luonnosta. Tässä työ perustuu viivapiirustukseen, ja siinä on täsmälleen samanlainen lähestymistapa aiheeseen.

Jauhiaisen mukaan Marimekon pitäisi pystyä luottamaan omiin taiteilijoihinsa, jotka esittävät ideoitaan.

– Vastuu kuuluu selkeästi loppujen lopuksi suunnittelijalle, mutta nyt Marimekko on tässä sopassa mukana.  

Jauhiainen ei halua kommentoida aikooko hän esittää jonkinlaisia tekijänoikeusvaatimuksia työstä.

Toisestakin kopiointiepäilystä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vasemmalla ja oikealla Maria Jauhiaisen työ, keskellä Marimekon kuosi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?