Neste Oil auttamaan EU:n öljykartellitutkimuksia - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Neste Oil avittaa öljykartellin tutkimuksia: "Verkko voi kiristyä nopeasti"

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.5.2013 14:11, Päivitetty 17.5.2013 14:12

Euroopan unionin (EU) tutkimukset öljyn hintakartellista laajenivat perjantaina. Suomalainen Neste Oil kertoi viranomaisten pyytäneen yhtiöltä tietoja maailmanlaajuisten raakaöljy- ja biopolttoainemarkkinoiden manipuloimisesta.

Neste Oil kertoi torstaina, ettei se ole EU:n komission tutkimusten kohteena. Yhtiö myös kertoi auttavansa viranomaisia näiden tietopyynnöissä.

Unkarilainen biopolttoaineiden tuottaja Pannonia Ethanol puolestaan kertoi valittaneensa hintakartellista EU:n komissiolle viime vuonna. Unkarilaisyhtiö teki valituksen sen jälkeen, kun öljyn hintatietoa tuottava Platts-yhtiö kieltäytyi toistuvasti yhteistyöstä Pannonian Ethanolin kanssa.

Yksi komission tutkimusten kohteena olevista yhtiöistä on norjalainen Statoil. Yhtiön mukaan sillä on "nollatoleranssi" sääntöjen rikkomiseen. Statoilin ohella komissio tutkii myös hollantilaisen Royal Dutch Shellin ja brittiläisen BP:n toimintaa. Kyseessä ovat Euroopan kolme suurinta öljy-yhtiötä.

Lisäksi tutkittavana on Platts, joka kuuluu McGraw Hill Financial -konserniin. Konserni omistaa myös luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin.

– Paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun viranomaiset alkavat käydä läpi sähköposti-, tekstiviesti- ja pikaviestejä. Nämä yhtiöt keskustelevat paljon muiden markkinatoimijoiden kanssa ja verkko voi kiristyä suhteellisen nopeasti, arvioi Houstonin yliopistossa sijaitsevan energiainstituutin johtaja Craig Pirrong.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta