Suomen pienlainayhdistys lopettaa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Pikavippijärjestö luovuttaa – edessä ”kyttäämisvaihe”

Pikavippifirmojen etujärjestö Suomen pienlainayhdistys lopettaa toimintansa uuden lainsäädännön vuoksi. Kaikki firmat eivät silti aio luovuttaa, vaan yhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan koko ala on menossa uusiksi.

2.4.2013 17:01 | Päivitetty 2.4.2013 17:00

Pikavippifirmojen etujärjestö Suomen pienlainayhdistys lopettaa toimintansa uuden lainsäädännön vuoksi. Yhdistyksen toiminta loppuu kesäkuun lopussa.

– Aika on ajanut ohi, yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kommentoi lopettamista.

Lopettamisen syy on eduskunnan määräämä korkokatto. Kesäkuun alussa voimaan tulevan lain mukaan alle 2 000 euron lainan korkein todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko, johon on lisätty 50 prosenttiyksikköä.

Yhdistyksen mukaan korkokatto leikkaa jopa 94 prosenttia lainatoiminnan yleisestä katetasosta ja tekee pikavipeistä historiaa.

Vaikka laki tulee voimaan vasta kesällä, moni yritys näyttää luovuttaneen jo. Taloussanomat kertoi helmikuussa, että vuodenvaihteen jälkeen markkinoilta oli kadonnut jo 11 yritystä.

Syksyllä nähdäänmitä seuraa 

Jotkin vielä toiminnassa olevista yrityksistä saattavat jatkaa toukokuun loppuun ja jotkin lopettaa vähän aiemmin, Kuusisto povaa. Toisaalta vipeille riittää kysyntää, ja osa yrityksistä etsii nyt tapaa sopeuttaa toimintansa uuteen lainsäädäntöön.

– Vasta syksyllä nähdään, mihin asiat vakiintuvat. Kuka pärjää ja kuka ei.

Lähikuukausina alalle voi tulla suuriakin muutoksia.

– Tällä hetkellä ollaan varmaan kyttäämisvaiheessa. Kaikki seuraavat toisiaan, että onko toisilla jo tuotteet ja järjestelmät netissä. Ja ovatko uuden lain mukaisia.

Kuusistoa sapettaa se, että pikavipit on leimattu ”täydellisen pahoiksi”. Yhdistyksen mukaan pikavippien kieltäminen auttaa vain prosenttiin tai pariin yksityishenkilöiden velkaongelmista.

Maksuhäiriörekisterissä olevista yksityishenkilöistä vain vajaalla prosentilla kyse oli vain pikaluotoista, kun pienlainayhdistys selvitti asiaa vuosi sitten. Sen lisäksi suuremmalla joukolla oli ongelmia sekä pikavippien että muiden luottojen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?