Tässä tulevat EU:n parhaat innovoijat - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Suomi innovaatiovertailun kärkijoukossa

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.3.2013 16:16, Päivitetty 26.3.2013 16:16

Suomi kuuluu edelleen EU:n innovaatiojohtajiin, kertoo Euroopan komission vertailu. Euroopan parhaat innovaatiot syntyvät pk-yrityksissä.

Euroopan unionin jäsenvaltioista parhaita innovoijia ovat Ruotsi, Saksa, Tanska ja Suomi, osoittaa tänään julkistettu Euroopan komission vertailu. Viime vuodesta eniten ovat kasvattaneet innovatiivisuuttaan Viro, Liettua ja Latvia.

Vertailun mukaan kaikkein innovatiivisimmat maat ovat parantaneet suorituksiaan, mutta muissa ei ole tapahtunut edistystä. Erityisesti yritys- ja riskipääomainvestointien väheneminen vuosina 2008–2012 on heikentänyt innovointikykyä.

Innovaatiokasvun moottoreita ovat erityisesti pk-yritykset. Hyvää osaamista näkyy myös innovaatioiden kaupallisessa hyödyntämisessä ja tutkimusjärjestelmissä.

Suomen suhteelliset vahvuudet innovoinnissa löytyvät henkilöstöresursseista, rahoituksesta ja tuesta. Sitä vastoin avoimia, huipputasoa edustavia ja houkuttelevia tutkimusjärjestelmiä pitäisi saada lisää.

Tietointensiivisten palvelujen viennin kasvu oli Suomessa EU:n suurin. Myös yhteisön tavaramerkit sekä ulkomailta saatavat lisenssi- ja patenttitulot ovat Suomessa kasvavia aloja.

Koko Euroopan mittapuulla Sveitsi on innovaatiojohtaja, joka suoriutuu jatkuvasti paremmin kuin EU-maat. Tämän vuoden tulokset osoittavat myös, että Etelä-Korea, Yhdysvallat ja Japani olivat jälleen kekseliäisyydessä EU:ta vahvempia.

Tuoreimmat osastosta