Finpron järjestämällä ranskalaisvierailulla yritykset tutustuvat telakan osto-organisaatioon ja toimintatapoihin. Suomalaiset tapaavat myös henkilökohtaisesti ostoista päättäviä ihmisiä.
– Suomalaisilla on hyvät lähtökohdat neuvotteluissa jo historiansa puolesta, vaikka rakennettava risteilijä poikkeaakin aikaisemmista, sanoo Finpron Ranskan vientikeskuksen päällikkö Heli Pasanen-Zentz Taloussanomille.
Suomalaisyritykset matkaavat tapaamaan STX:n päättäjiä ensi viikon lopulla. Mukaan lähtee ainakin kymmenen alihankkijaa, mutta määrä ei ole vielä tarkentunut.
Finpron arvion mukaan alihankintaverkoston toimittajavalintoja tehdään pian matkan jälkeen, eli vielä kevään aikana.
– STX:n Ranskan telakan kanssa käytyjen alustavien keskustelujen pohjalta arvioimme, että suomalaisyrityksillä on mahdollisuus saada tilauksia kokonaisarvoltaan noin 40-60 miljoonan euron edestä. Kovassa kilpailussa suomalaisten etuna on kokemus kahden aiemman Oasis-risteilijän rakentamisesta, sanoo Finpron meriteollisuusprojekteista vastaava seniorikonsultti Ulla Lainio tiedotteessa.
Suomalaisyritysten tukena ovat ranskalaiset telakka-asiantuntijat, Finpron Ranskan toimisto ja Team Finland -verkosto.
– Meriteollisuuden alihankintaverkoston osaamisen kehittäminen ja säilyttäminen Suomessa on kaikkien tahojen yhteisenä tavoitteena, Pasanen-Zentz sanoo.
– Suomalaisten meriteollisuusyritysten kilpailuvalttina ovat korkea teknologia, toimintavarmuus ja cleantech-osaaminen.
Finpro toteuttaa yhteistyössä ELY-keskusten kanssa useita meriteollisuuden kansainvälistymisohjelmia.
– Meneillään olevissa ja päättyneissä ohjelmissa on viime vuosina löydetty suomalaisille laivanrakennus- ja offshore-teollisuuden yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa Brasiliasta ja Norjasta, Lainio sanoo.
Amerikkalainen Royal Caribbean -varustamo päätti joulukuussa, että sen seuraava risteilijä rakennetaan STX:n telakalla Saint Nazairessa eikä Turussa, kuten aiemmat vastaavat risteilijät. Turun miljarditilaus kaatui rahoitusvaikeuksiin.