Yrittäjä vei 2 000 tonnia elektroniikkaromua Afrikkaan - tulli tutkii asiaa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Vantaalaisen "lahja" Afrikalle: 2 000 tonnia romutelkkuja, lyijyakkuja...

Tulli tutkii laajaa elektroniikkajätteen vientiä Afrikkaan. Tullin mukaan vantaalainen yritys vei vuosina 2009–2012 noin 2 000 tonnia sähkö- ja elektroniikkajätettä Suomesta Afrikan. Yrittäjän mukaan kyse oli hyväntekeväisyydestä.

29.1.2013 12:50 | Päivitetty 29.1.2013 12:52

Tullin talousrikostutkintayksikkö tutkii laajaa elektroniikkaromun ja vaarallisten aineiden vientiä Afrikkaan. Tullin mukaan tutkimuksen kohteena oleva vantaalainen yritys vei vuosina 2009–2012 noin 2 000 tonnia sähkö- ja elektroniikkajätettä luvattomasti Suomesta Afrikan maihin.

Yritys vei Suomesta muun muassa huonokuntoisia televisioita, pienkodinkoneita, kylmälaitteita ja käytettyjä lyijyakkuja ja ilmoitti tullille vääriä ja puutteellisia tietoja kuljetuksista. Tulli on tutkinnan aikana takavarikoinut satoja sähkölaitteita sekä lyijyakkuja, jotka on todettu vientikieltojen tai -rajoitusten alaisiksi. Vientirajoitusten tarkoituksena on vähentää vaarallisten jätteiden kuljetusta rikkaista maista köyhiin maihin.

Yrittäjä on hankkineensa romun kierrätyskeskuksista ja yksityishenkilöiltä. Hänen mukaansa kyse on ollut hyväntekeväisyydestä. Romun viennin tilastoarvo on ollut noin yli miljoona euroa.

Tullin mukaan esitutkinta on valmistumassa lähiviikkojen kuluessa. Epäiltynä on vantaalaisen yrittäjän lisäksi kaksi yksityishenkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?