Suomen Yrittäjät: Vain harvalla yrityksen lopettavalla on jatkaja tiedossa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kaupan ensi vuonna: 2 800 yritystä

Suomen yrityksiä myydään tulevien vuosien aikana 2 800 firman vuosivauhtia, Suomen Yrittäjien tuore tutkimus kertoo. Etujärjestön mielestä yrittäjien kannattaisi itse aktivoitua seuraajan etsimisessä nykyistä aikaisemmin.

4.10.2012 18:11 | Päivitetty 4.10.2012 18:03

Suurten ikäluokkien ikääntyminen tuo Suomessa myyntiin tulevina vuosina tuntuvan määrän yrityksiä. Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella vuoteen 2020 mennessä jopa 2 800 yritystä myydään vuosittain.

Myyntihalut ovat suurimmat 5–10 hengen yrityksissä ja kaupan alan yrityksissä. Yhteensä 38 prosenttia yrityksistä aikoi myydä yrityksensä ulkopuoliselle. Vaihtoehtona oli sukupolvenvaihdos, muiden omistajien jatkaminen ruorissa tai yrityksen toiminnan loppuminen.

Yhteensä omistajanvaihdos tai lopettaminen on edessä 60 000 yrittäjällä vuoteen 2020 mennessä.

Suomen Yrittäjät on huolissaan siitä, että vain 23 prosentilla yrittäjistä on jatkaja tiedossa. Etujärjestö peräänkuuluttaa valtiolta verohelpotuksia omistajanvaihdoksiin, mutta myös yrittäjät itse voivat helpottaa yritysten myyntiä.

– Yrittäjät lähtevät vähän liian myöhään liikkeelle. Siinä on henkinen kynnys, eli ei haluta kertoa, että ollaan lopettamassa, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kertoo Taloussanomille.

Kujalan mielestä vuosi on yleensä aivan liian lyhyt aika seuraajan etsimiseen. Jos kolmen vuoden päästä harkitsee lopettavansa, olisi ostajaa alettava etsiä heti.

Varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla viidakkorumpu ei kuitenkaan kumise salassa, ja tieto lopettamisaikeista kantautuu helposti työntekijöiden korviin. Kujalan mielestä kannattaa aktiivisesti kertoa työntekijöille, kun päätös on syntynyt.

–  Epävarmuudessa työntekijöidenkin on hankala elää. Se voi pitää hyvät työntekijät yrityksessä, kun tietää, että yrittäjällä on halu jatkaa toimintaa, Kujala neuvoo.

– Pahin virhe on lopettaa yrityksen kehittäminen, päästää henkilöstöstä irti ja lopettaa investoinnit.

Yritykselleen voi etsiä ostajaa verkon yrityskauppapaikoilta sekä joistakin alueellisista kehittämisyhtiöistä. Myös Suomen Yrittäjissä työskentelee alueellisesti kuusi ihmistä järjestämässä verkostoitumismahdollisuuksia myyjille ja ostajille.

– Kaikkialla maassa näitä tiedonvälitys- ja verkostoitumispalveluita ei ole, Kujala toteaa.

Katse kannattaa suunnata myös oman yrityksen sisälle. Jatkajista 68 prosenttia oli työskennellyt yrityksessä jo ennestään. 

Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosbarometriin vastasi  reilut 2 800 yritystä. Niistä 22 prosenttia oli asiantuntijapalveluyrityksiä ja hieman useampi muita palveluyrityksiä. Kaupan alalla toimi 19 prosenttia vastaajista ja rakentamisessa 14 prosenttia. Teollisuusyrityksiä oli 11 prosenttia ja kuljetus- ja vuokrausyrityksiä kuusi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?