Vippaajat: Ala aiotaan kieltää väärillä väitteillä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Vippaajat: Ala aiotaan kieltää väärillä väitteillä

Pikavippibisneksen päällä leijuu synkkiä pilviä, sillä todennäköisesti koko toimiala tullaan kieltämään lailla. Vippibisneksen mielestä koko keskustelua on käyty väärillä argumenteilla.

Pikavippimainos metroasemalla Helsingissä.

20.9.2012 6:01 | Päivitetty 19.9.2012 16:42

Eduskunnan talousvaliokunta käsittelee parhaillaan kahta lakialoitetta, joista toinen kieltäisi pikavipit kokonaan ja toinen asettaisi niille tiukan korkokaton.

Täyskiellon takana on kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) ja 126 muuta kansanedustajaa. Korkokattoa ehdottaa kokoomuksen Lenita Toivakka (kok.) ja 134 muuta kansanedustajaa.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtajan Kari Kuusiston mukaan toimiala aiotaan tappaa väärillä faktoilla. 

– Hurmos on niin kova, että perustelut ovat matkan varrella unohtuneet täysin. Koko prosessi on saatettu liikkeelle hallitusohjelman virheellisellä väitteellä, jonka mukaan käräjäoikeuksien käsittelemistä velkomiskanteista puolet johtuisi pikavipeistä, Kuusisto sanoo.

Pienlainayhdistyksen jäsenten myöntämistä yli miljoonasta lainasta käräjäoikeuteen päätyi hieman alle 38 000, kertoo Kuusisto.

Pikavippeihin on kohdistunut useita lainsäädäntöhankkeita aiemminkin.  Vuonna 2009 kiellettiin lainojen myöntäminen yöllä ja viime vuonna pikavippiyritykset pakotettiin rekisteröitymään.

– Yölainauskiellolla ei ollut mitään merkitystä pikavippiyritysten taloudelle. Hakemuksia tulee öisin todella vähän ja silti jonkun pitää ne hakemukset hyväksyä, sanoo Kuusisto.

Kuusiston mukaan ala itse olisi halunnut täsmällistä ja tiukempaa sääntelyä jo aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?