Nämä liikkeet käännyttävät sinut jo ovelta

Julkaistu:

Asiakkaan pitäisi olla aina oikeassa. Välillä kuluttaja saa silti äimistyä: edes ovea ei avata, koska firma "ei ota enää uusia asiakkaita". Miksi ja missä yhtiöt voivat myydä ei-oota?


Yrittäjän kannalta on hienoa, että asiakkaita riittää. Varsinkin pikkufirma voi silti joutua tilanteeseen, jossa liika on liikaa. Näin voi käydä vaikkapa päiväkodissa, isännöintitoimistossa, kampaajalla, yksityislääkärillä tai hevoshoitolassa.

Siivouspalvelu CleanMarin joutuu myymään ei-oota tiuhaan.

– Useita kertoja viikossa, joskus ihan päivittäin. Kotitalouspuolella ei yksinkertaisesti riitä resurssit ottamaan vastaan asiakkaita, joita olisi tulossa, sanoo toimitusjohtaja Mari Laaksonen.

Kotitalouksille ei tällä hetkellä voida tarjota siivoussopimuksia, vaan vain yksittäisiä siivouskeikkoja CleanMarinilta. Nekin pitää varata hyvissä ajoin.

Laaksosta harmittaa tuottaa soittajille pettymys. Joskus asiakas voi puhelimessa tulistuakin.

– Eräs vanhempi, reilut 80-vuotias herra sanoi, että älä sinä tyttö valehtele, olette käyneet naapurissakin. Yritin selittää, että naapurissa olemme käyneet vain välillä, kun varaus on tehty ennakkoon, Laaksonen kertoo.

Pettymyksiä yritetään lievittää ehdottamalla asiakkaalle muuta yritystä. Se ei aina tepsi.

– Aikaisemmin suosittelimme, että ottakaa yhteyttä tähän ja tähän firmaan. Sitten kävi niin, että asiakas tuli meille lankoja pitkin valittamaan, kun laatu ei ollutkaan hyvää, Laaksonen sanoo.

Nykyään CleanMarin ohjaa asiakkaita Työtehoseuran Elias.fi-palveluun, josta voi itse valita sopivan yrityksen paikkakunnan mukaan.

Vuonna 2003 perustettu helsinkiläinen CleanMarin on kasvanut joka vuosi. Työntekijöitä on nyt 17 kokoaikaista ja 2 osa-aikaista. Kasvu ei silti ole pysynyt kysynnän perässä.

Laaksonen kertoo, että nimenomaan kotisiivousalaa vaivaa työvoimapula. Yrityspuolella siivousajoissa on enemmän liikkumavaraa ja sopivaa työvoimaa löytyy helpommin. Kotisiivouksessa työaika ei ole joustava, vaan sidottu päivään ja sovittuun kellonaikaan.

– Kun mennään toisen kotiin, ihmisen täytyy olla äärimmäisen luotettava, Laaksonen lisää.

Laaksosen mukaan kotitalousvähennys on lisännyt siivouspalveluiden suosiota. Yrityksiä painaa kuitenkin riski siitä, että vähennysoikeus poistetaan.

– Kotitalousvähennys on luonut huomattavan määrän uusia yrityksiä sekä työpaikkoja, jos vähennys poistetaan tai sitä leikataan rankalla kädellä, ajautuvat pienet yritykset konkurssiin ja tuhannet menettävät työpaikkansa.

CleanMarinilla riskiä pienentää se, että se tekee paljon myös yrityssiivousta.

Päiväkodeista pulaa
Helsingissä


Asiakkaiden käännyttäminen ovelta on ikävän tuttua myös helsinkiläiselle päiväkoti Versolle. Pari vuotta toiminut yksityinen päiväkoti on ollut täynnä jo reilun vuoden. 400-neliöiseen päiväkotiin otetaan enintään 35 lasta, koska silloin päivähoidon ajatellaan pysyvän rauhallisena ja laadukkaana.

– Joka viikko saattaa tulla useampia kyselyjä, mutta paikkoja ei ole. Tilanne on hyvin samanlainen monessa muussakin yksityisessä päiväkodissa: kysyntää on selkeästi enemmän kuin tarjontaa, kertoo Verson omistavan Elonkaari Oy:n toimitusjohtaja Sonja Lindholm.

Ei-oon myyminen tuntuu pahalta varsinkin, jos hoitopaikkaa etsivät vanhemmat ovat pulassa asian kanssa.

– Itse koen ahdistavana, että vanhemmat ovat hädissään, jos heidän on pakko mennä töihin ja kaupungilta on tullut päätös, että päivähoitopaikka on hyvin kaukana toisella puolella kaupunkia, Lindholm sanoo.

Päiväkoti Versolla on lisäksi erikoistunut arvoiltaan kestävän kehityksen päiväkodiksi. Jotkut vanhemmat ehtivät innostua ideasta ja pettyvät, kun hoitopaikkaa ei löydykään. Joskus on pystytty tulemaan vastaan väliaikaisella sopimuksella.

Verso haluaisi laajentua, mutta toista toimitilaa ei ole vielä löytynyt.

”Ylikysyntää ja
tyhjiä tilauskirjoja”


Suomen Yrittäjien mukaan päiväkotien ja siivouspalveluiden ohella muun muassa isännöintipalvelu on tyypillinen ala, jossa asiakkaita voi olla tarjolla enemmän kuin yritys pystyy palvelemaan.

Muitakin aloja on, mutta tilanteet vaihtelevat erittäin paljon yrityksestä ja paikkakunnasta toiseen.

– Löytyy sekä kovaa ylikysyntää että tyhjiä tilauskirjoja. Tämän vuoden olosuhteita kun peilaa, suurella osalla yrityksiä tilanne on se, että lyhyen ajan kasvunäkymiä tai ylikysyntää ei ole, sanoo Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

Siksi Lindholmin mielestä ei ole oikein luetella, että yhden toimialan tilanne on nyt sitä ja toisen tätä. Ylikysyntää voi syntyä alalla kuin alalla, jos kysyntä pomppaa nopeammin kuin palvelutarjonta ehtii siihen vastata. Näin on laita esimerkiksi taloushallinnossa, kerrotaan Taloushallintoliitosta.

Liiton mukaan alalla on pulaa osaavasta työvoimasta, ja jotkut yritykset eivät voi sen vuoksi ottaa enempää asiakkaita. Ylikysynnästä ei ole tarkkoja tietoja, mutta jäsentutkimuksessa 70 prosenttia vastaajista kertoi, että pätevän henkilökunnan saaminen on vaikeutunut.

Työvoimapula näyttää vaivaavan eniten pieniä tilitoimistoja. Isot yritykset voivat ehkä ketterämmin jakaa työkuormaa ja rekrytoida lisävoimia.

– Alan palveluiden kysyntä on kasvanut koko ajan. Esimerkiksi palkkahallinnon ulkoistus on hyvin vahvastikin lisääntynyt viime aikoina, kertoo Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemi.

Miksi yritys ei
laajene?


Vaikka työvoimaa olisi saatavilla ja kysyntä kasvaa, moni yritys ei voi laajentua tuosta vain. Varsinkin yhden henkilön yrityksessä on iso kynnys palkata firmaan se ensimmäinen työntekijä.

– Kyselyjen mukaan sitä ei kovin helposti uskalleta tehdä. Mieluummin yrittäjä itse tekee enemmän tai toimii verkostossa muiden oman alan yritysten kanssa ja koittaa verkoston kautta jakaa ylimääräistä kysyntää, sanoo

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm. Myös toimitilat voivat käydä pieniksi. Esimerkiksi päiväkoti Verso on etsinyt nykyisen toimitilansa rinnalle toista tilaa vuoden alusta lähtien, koska tilat halutaan pitää väljinä, vaikka hoitolapsia tulisi lisää. Vielä ei ole tärpännyt.

– Pullonkaula on Helsingissä tilojen puute, päivähoitoon sopivista tiloista on valtava pula. Helsingin alueelle tulisi todella monta uutta päiväkotia, jos vaan olisi tiloja, sanoo toimitusjohtaja Sonja Lindholm Verson omistavasta Elonkaari Oy:stä.

Lindholmin mukaan päiväkotitiloille on laissa asetettu tarkat vaatimukset wc-tiloja ja lattiakaivoja myöten. Muuhun käyttöön rakennetun kiinteistön remontointi päiväkodiksi on siksi usein kallista. Säännöt koskevat myös pihaa.

– Löysimme yhdet tilat, mutta melumittaukset näyttivät punaista, koska kahdensadan metrin päässä oli iso liikenneväylä. Myös haitallisten päästöjen määrät olivat liialliset.

Päivähoitoalallakin on pulaa työvoimasta.

– Vapaita työpaikkoja on valtava määrä. Eräskin yksityinen päiväkotiyrittäjä maksoi huomattavan palkkion siitä, että joku antaa vihjeen, millä löydetään hyvä lastentarhanopettaja.

Rahoitus on
nyt tiukassa


Suomen Yrittäjien Timo Lindholmin mukaan yrityksen on myös aina varauduttava tulevaan: jatkuuko kysyntä varmasti useita vuosia?

– Laajennusinvestoinneissa on ajatus, että kun jotakin lähdetään laajentamaan, kysynnän on oltava riittävän suuri useita vuosia eteenpäin. Muuten ei kannata. Viime vuosina taloudessa on korostunut lyhytjänteisyys ja vaikeasti ennakoitavuus, Lindholm sanoo.

Ei vielä riitä, että yrittäjä itse intoutuu laajenemisesta. Idea on osattava myydä myös rahoittajalle. Varsinkaan tällä hetkellä rahoituksen saatavuus ei ole itsestäänselvyys.

– Minkälaisilla vakuuksilla yritys on liikkeellä, minkälainen historia sillä on ja minkälaista kannattavuutta sillä on näyttää rahoittajalle? Rahoittajat ovat varsinkin tällä hetkellä melko tiukkoja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  2. 2

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  3. 3

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  4. 4

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  5. 5

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö haki konkurssisuojaa Yhdysvalloissa – osakekurssi romahti

  7. 7

   Wärtsilä: tulosvaroitus!

  8. 8

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  9. 9

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  10. 10

   Näin kova brexit iskisi Suomen ja Britannian kauppaan – autojen tuonti voi loppua kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  3. 3

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  4. 4

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  5. 5

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  6. 6

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  7. 7

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  8. 8

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö haki konkurssisuojaa Yhdysvalloissa – osakekurssi romahti

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Älä vain unohda pin-koodiasi – pankkikortin magneettiraita poistuu sunnuntaina käytöstä

  7. 7

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  8. 8

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  9. 9

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  10. 10

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  11. Näytä lisää