Kilpa kiinteistönvälittäjistä kiihtyy - parhaille luvassa tupatili - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kilpa kiihtyy – näin välittäjä nappaa tuplatilin asunnostasi

Hyvistä kiinteistönvälittäjistä käydään nyt kovaa kilpaa, jopa huutokauppaa, samaan aikaan kun asuntojen myynti on hidastumassa. Parhaita välittäjiä houkutellaan paikanvaihtoon lupaamalla jopa tulpatilejä eli suurempaa osuutta asiakkaan maksamasta välityspalkkiosta. Katso miten ison tilin välittäjä voi tehdä asuntokaupasta itselleen.

17.10.2011 6:02 | Päivitetty 18.10.2011 9:21

Saanko 25 prosentin siivun vai 40–50 prosentin siivun välityspalkkiosta? Tätä pohtii moni välittäjä tilanteessa, jossa kaupattavien kohteiden määrä nousee ja myyntiajat pitenevät.

Pääkaupunkiseudulla käydään nyt hurjaa huutokauppaa hyvistä välittäjistä. Pienet toimistot lupaavat välittäjille huikeita osuuksia asiakkaalta perittävistä palkkiosta, kun suuret maksavat rivivälittäjille noin 25 prosentin provisioita.

Kovimmillaan välittäjä voi esimerkiksi saada 300 000 euron asunnon kaupasta itselleen jopa 5 000 euroa puhtaana käteen. (Katso jutun lopusta esimerkkilaskelmat, mitä välittäjä voi tienata asunnosta myynnistä itselleen.)

Osaltaan soppaa hämmentävät toimistot, joiden välittäjät ovat itsenäisiä yrittäjiä. Näissä toimistoissa välittäjän saama osuus voi nousta pitkälle yli 50 prosentin, mutta voi jäädä yksittäistapauksissa selvästi alle 30 prosentin, jos välittäjä joutuu käyttämään kohteessa paljon työtä, mainontaa ja muita markkinointipanostuksia. Lisäksi hän joutuu maksamaan itse veronsa sekä sotu- ja eläkemaksunsa.

Myllerrys pääkaupunkiseudulla alkoi, kun Huom! -kiinteistönvälitysketju palasi katukuvaan viime keväänä. Ketjua vetää yrittäjänä  Suomen Asuntopalvelut Oy:ssä ja yhtenä franchising-yrittäjänä RE/MAX-ketjussa toiminut Jussi Karppinen, ja siihen liittyi ensimmäisenä pitkän linjan välittäjistä mm. LKV Anna Toppinen.

15 välittäjää lähtiKiinteistömaailmasta

Esimerkiksi Kiinteistömaailma on menettänyt lyhyen ajan sisään 15 välittäjää pääkaupunkiseudulla, toimitusjohtaja Tommi Rytkönen myöntää.

Vaihtuvuus alalla on – kauniisti sanottuna – älytön. Erityisesti uran alkuvaiheessa.

Tämä johtuu alalle yleisestä provisiopalkkiojärjestelmästä. Myös kilpailu on viritetty äärimmilleen.

– Laskimme huviksemme, kuinka monta kilpailijaa toimistollamme on esimerkiksi Helsingin Konalassa. Ette ikinä usko, mutta siellä on liikkeellä 40 välitysliikettä.

– Kynnys alalle tuloon on matala. Alalla on noin 1 500 yritystä ja ne työllistävät 4 500 henkeä. En sano tätä sillä, etteikö moni yhden hengen yritys tekisi todella hyvää ja arvokasta työtä, Rytkönen sanoo.

Tämä ei oleleipäkauppaa

Uutena pelurina markkinoilla palanneen Huom!-ketjun Karppinen vakuuttaa, että he eivät anna liiallisia lupauksia välittäjille. Ketjussa on kolme eri yritystä viidellä paikkakunnalla ja näissä työskentelee 80–90 ammattilaista.

– Emme toimi myymäläajatuksella. Tämä ei ole mitään leipäkauppaa, hän sanoo selvittäessään, miksi yhden aluepalvelukeskuksen alla on jopa 40 välittäjää – kaikki yrittäjiä.

Välittäjät eivät istu toimistossa pulpeteissaan vaan ovat liikkeellä ja käyttävät nettiä. Miksi välittäjien kannattaa sitten ylipäätään ketjuuntua?

– Pienen välittäjän löytyminen verkosta voi olla hankalaa. En usko, että meille on tultu vain suurten ansioiden toivossa. Vaan päällimmäinen syy on itsenäisyys.

– Emme mahtaile palkkioiden kanssa. Se ei ole meidän myyntispiikkimme. Tiedämme toki, että on toimistoja, joihin rekrytoidaan väkeä suurilla lupauksilla.

Tilastojen mukaan3300 euroa kuussa

Tilastojen mukaan keskimääräinen välityspalkkio asuntojen hinnoista on noin 3,5–3,7 prosenttia. Jokainen voi kuitenkin ymmärtää, että harva toimisto jaksaa panostaa paljonkaan tällä osuudelle 35 000 euron arvoisen yksiön myyntiin Porista tai Kuusankoskelta.

Alan tilastojen mukaan välittäjien keskiansio on 3 300 euroa kuussa. LKV-tutkinto nostaa sitä parilla sadalla. Verotietojen mukaan parhaat välittäjät pääsivät vuonna 2009 jopa 10 000 – 20 000 kuukausiansioihin.

Osin mahtituloja selittää yrittäjyys ja palkkioiden progressio. Se saattaa liikkua yhden toimiston sisällä hurjasti ja alkaa 10 prosentista, jos kiinteän palkkion osuus on korkea.

40–50 prosenttiakaan ei ole mahdottomuus, sanoo alalla pitkään ollut välittäjä, joka on itsekin päässyt tuohon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?