14 syytä: Näin saat potkut McDonald'silta

McDonald'sille voi olla helppo päästä töihin, mutta tulevatko myös potkut yhtä helposti? Katso mikä riittää potkujen perusteeksi hampurilaisjätin ravintolassa. Voiko esimerkiksi yhden juustoviipaleen takia menettää työpaikkansa?

| Päivitetty

McDonald'silla on ravintoloita 32 000 paikassa ympäri maailmaa, ja potkujakin hampurilaisjätistä on jaettu lukuisilla eri tavoilla. Joskus potkut tulevat helpostikin. Business Insider -lehti keräsi työntekijöiden kokemuksia ympäri maailmaa:

1. Ylimääräinen juustoviipaleHollannissa ylimääräisen juustosiivun antaminen koitui McDonald'sin työntekijän kohtaloksi. Tämä oli antanut ylimääräisen juustoviipaleen tauolla hampurilaisen ostaneelle kollegalleen. Potkujen syyksi kirjattiin ilmainen lahja. Ravintolan mukaan työntekijän olisi pitänyt laskuttaa juustoviipaleen takia asiakkaalta juustohampurilaisen hinta tavallisen hampurilaisen sijaan. Potkut saanut työntekijä vei asian oikeuteen ja sai 4 500 euron korvauksen.

2. Ilmianto viranomaisilleJoskus potkujen syynä voi olla myös korkea moraali. Eräs työntekijä ilmoitti viranomaisille, että elintarvikkeita säilytetään ravintolassa liian lämpimissä säilytystiloissa. Kollega kieli asiasta pomolle, joka antoi potkut. Viranomaistutkimus kuitenkin vahvisti työntekijän olleen oikeassa ja ravintolan rikkoneen ohjeistuksia. 

3. Väärän kielen puhuminenVäärä kielivalinta voi koitua kohtaloksi – varsinkin jos sattuu puhumaan arabiaa israelilaisessa McDonald'sissa. Näin kävi naistyöntekijälle. Yhtiö vaatii työntekijöitä puhumaan ravintolassa hepreaa asiakkaiden palvelemiseksi. 

4. Vaarallinen videoYhdysvalloissa työntekijä sai potkut videoituaan ravintolassa tapahtuneen sukupuolensa vaihtaneen naisen pahoinpitelyn ja laitettuaan videon YouTubeen, jossa siitä tuli menestys. Vain yksi työntekijöistä – ei kuvaaja – yritti saada väkivallan loppumaan.

5. Kieltäytyminen käsien pesustaSäännöt ovat sääntöjä ja niitä pitää noudattaa tai potkut tulee. Vaikeasta ihottumasta kärsivät nainen ei voinut sairautensa vuoksi pestä käsiään, mikä on ehdoton vaatimus McDonald'silla. Hän tarjoutui vaihtamaan työtehtävään, jossa käsien peseminen ei olisi välttämätöntä – esimerkiksi tilausten vastaanottamiseen drive in -kaistalla. Ravintolan mukaan sääntöjä pitää noudattaa ja kaikkien työntekijöiden pitää pestä kätensä ravintolassa. Nainen sai potkut, jotka myöhemmin tuomittiin syrjinnäksi ja hänelle maksettiin 50 000 dollarin korvaus.

6. Blogi-haukutBlogissaan työpaikan ongelmista kirjoittanut McDonald'sin työntekijä sai potkut heti kun asia tuli esimiehen tietoon. Tämä puolestaan kertoi asiasta omalla Facebook-sivullaan – mutta ei saanut potkuja. Ravintolatyöntekijöiden liitto protestoi asiasta, mutta Yhdysvaltain paikallisten lakin mukaan työntekijän epälojaalisuus työnantajaa kohtaan on riittävä syy potkuille.

7. Aseella ryöstäjää vastaanVaikka ryöstäjällä olisi ase, ei se tarkoita, että ryöstettävällä työntekijällä saisi olla pyssy. Eräs ravintola joutui Yhdysvalloissa ryöstön kohteeksi jouluaattoiltana juuri sulkemisaikaan. Paikalla ollut työntekijä ampui (kuitenkaan osumatta) kohti pakenevaa aseistettua ryöstäjää. Hän sai potkut. Vaikka ase oli laillinen, niin McDonald's on kieltänyt aseet työntekijöiltään.

8. Asiakkaiden suututtaminenAsiakkaita suututtaminen voi olla vaarallista – ainakin Yhdysvalloissa. Muutama työntyöntekijä sai potkut vessariidasta alkaneen tapahtumasarjan jälkeen. Potkut saaneet työntekijät eivät antaneet opiskelijoiden käyttää vessaa ilman ostamista. Opiskelijoiden mukaan työntekijät viivyttelivät sen jälkeen tahallaan kassan ongelman korjaamisessa. Asiakkaiden mukaan myös ravintolan vartija uhkaili ja haukkui heitä, mikä sai asiakkaat perustamaan Facebookiin McDonald'sia boikotoivan ryhmän. Ravintola pyysi asiakkailta anteeksi ja antoi potkut tilanteessa mukana olleille työntekijöille.

9. Vessaan sulkemisajan jälkeenEräs työntekijä antoi tunnetun urheilutähden, jalkapallonpelaajan, käyttää ravintolan vessaa illalla sulkemisajan jälkeen. Potkut tulivat heti seuraavana aamuna, mutta ne peruttiin, kun paikallinen media kiinnostui asiasta.

10. Sukupuolenvaihtajan syrjiminenSukupuolensa vaihtanut nuori työnhakija ei saanut töitä McDonand'sin ravintolasta. Potkut tulivat pomolle, joka kieltäytyi palkkaamasta häntä ja jätti hakijan vastaajaan viestin, jossa syytti tätä valehtelusta sukupuolensa suhteen. Asiasta nousseen skandaalin jälkeen pomo sai potkut.

11. Kohtalokas seksihuijausJulman seksihuijauksen uhriksi joutuminen koitui erään naisesimiehen kohtaloksi. Virallinen syy oli ulkopuolisen henkilön päästäminen ravintolan tiloihin, kun poliisiksi naamioitunut henkilö vaati päästä ravintolaan tekemään perusteellisen ruumiintarkastuksen eräälle työntekijälle. Huijaukseen liittyi seksuaalista väkivaltaa, jonka  ravintolan turvakamerat tallensivat. Myöhemmin oikeudenkäynnissä McDonald'sin tuomittiin olevan puoliksi syyllinen, kun se ei ollut varoittanut työntekijöitä muissa ravintoloissa aiemmin tapahtuneista vastaavista huijauksista. Työntekijä sai miljoonakorvuksen. 

12. Koirankeksejä ranskalaisiinJoskus potkujen hankkiminen vaatii aikamoista kekseliäisyyttä. Eräs työntekijä sai kenkää laitettuaan koirankeksejä asiakkaiden ranskalaisannokseen. Asaikkaina olleiden opiskelijoiden valituksia ei otettu ravintolassa ensin tosissaan, mutta nettiryhmän ja opinahjon johtajan tuleminen mukaan saivat ravintolan uskomaan asian, ja potkut tulivat. 

13. Huumeita Happy Meal -ateriaanYhdysvalloissa työntekijä sai potkut laitettuaan oman piippunsa ja marihuana-pussinsa asiakkaalle myymäänsä lasten Happy Meal -ateriaan drive in -ravintolassa. Potkujen lisäksi 17-vuotiasta työntekijää odotti pidätys ja syyte huumeiden hallussapidosta.

14. Potkut potkujen vuoksiEräs työntekijä sai potkut tehtyään tarkoituksella kaikkensa saadakseen potkut. Hän valehteli työkokemuksestaan, käyttäytyi omituisesti, puhui oudolla äänellä, tervehti asiakkaita erikoisella tavalla, keksi oman McNifficent-annoksen ja ärsytti pomonsa raivon partaalle – ja onnistui tavoitteessaan. Potkut tulivat 53 minuutissa ja 12 sekunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?