Stressi yllättää yrittäjän - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Stressi yllättää yrittäjän

Julkaistu: 16.6.2011 15:37, Päivitetty 16.6.2011 15:37

Yrittäjillä on liikaa stressiä, josta palautumiseen ei käytetä tarpeeksi aikaa. Ylipitkät työpäivät ja jatkuva stressi lisäävät riskiä sairastua esimerkiksi verenpainetautiin, diabetekseen ja sydänsairauksiin. Vaara kuolla ennenaikaisesti kasvaa.

Yrittäjien stressitasoa tutki eläkevakuuttaja Veritaksen ja Folkhälsanin yhdessä toteuttama hanke, jossa 21 joensuulaiselle yrittäjälle tehtiin elämäntapa-analyysi.

Yrittäjät käyttivät kolmen päivän ajan sykemittaria. Sykevälimittauksen tuloksia apuna käyttäen arvioitiin heidän stressiään ja siitä palautumista.

Lähes jokaisella testiin osallistuneella yrittäjällä unen laatu oli kehnoa, vaikka unen kesto olisikin ollut riittävä.

Folkhälsanin tutkimuslääkäri Bjarne Östman toivoo, että yrittäjätkin panostaisivat henkilökohtaiseen hyvinvointiinsa. Keinoiksi stressin vähentämiseen hän ehdottaa esimerkiksi sähköposteihin vastaamatta jättämistä myöhään illalla tai pienien taukojen pitämistä työpäivän aikana.

Vain neljäsosa mukana olleista yrittäjistä harrasti terveysliikuntaa.

– Yllätyksenä tuli, miten paljon syke nousi täysin arkipäiväisissä ongelmanratkaisutilanteissa. Sitä kuvitteli, että eihän tässä mitään, mutta samalla elimistö stressasi, kuvailee hankkeessa mukana ollut kuljetusyrittäjä Jussi Pesonen.