"Vain" 10 lupaa! Näin helposti perustat ravintolan

Onko Suomi yrittäjän hölmölä vai onnela? Ainakaan ravintolan perustajaa ei päästetä helpolla. Ravintoloitsijaksi haluava joutuu haalimaan aikamoisen pinon lupia ennen ovien avaamista. Tätä vastaan kapinoitiin viime viikonloppuna piraattiravintola-tempauksella. Taloussanomat selvitti, mihin kaikkeen pitää hankkia lupa.

26.5.2011 7:01 | Päivitetty 26.5.2011 9:10

Ravintoloitsijaksi ryhtymisestä haaveilee moni, mutta oman paikan avaaminen ei ole mikään piknik. Tuleva ravintolayrittäjä joutuu syvälle paperiviidakkoon ennen kuin pääsee myymään ensimmäistäkään annosta.

Ravintolaa ei voi perustaa minne tahansa, vaan yrittäjän pitää ottaa huomioon lukuisat asetukset ja säädökset, joissa huolehditaan esimerkiksi äänieristyksestä, wc-tilojen määrästä, esteettömyydestä, ilmanvaihdosta ja niin edelleen.

Minkälainen luparuljanssi on edessä?

Taloussanomien haastattelemista ravintola-alan yrittäjistä enemmistö hyväksyi byrokratian eikä pitänyt siitä selviämistä erityisen vaikeana, mutta osa moitti papereiden pyörittämisen menevän älyttömyyksiin. Monet epäilivät sääntöjen tulkitsemisen tiukkuudessa olevan selviä alueellisia eroja.

Enimmillään ravintoloitsija tarvitsee 10 lupaa ravintolan avaamiseen. Hieman vähemmällä selviää, jos aikoo pärjätä ilman terassia, musiikinsoittoa ja alkoholin myyntiä. 

Lyhyt oppimääräravintolan perustamiseen

1. Perustamisilmoituksella rekisteröidytään yritystietojärjestelmään. Samalla voidaan ilmoittautua myös kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

2. Ravintolatoiminnan voi aloittaa vain sellaisessa huoneistossa, jonka rakennusvalvontavirasto on tähän tarkoitukseen hyväksynyt. Rakennusluvan saaminen tilan muuttamiselle ravintolaksi voi kaatua jo asemakaavaan tai huoneiston suojelumääräyksiin, jotka estävät tilan muuttamisen vastaamaan ravintolalle asetettuja teknisiä vaatimuksia.

3. Myös terveysviranomaisten pitää nykyisellään hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi, mikä edellyttää  muun muassa omavalvontasuunnitelman laatimista.

4. Ennen toiminnan aloittamista on pelastuslaitoksen valvontaosaston tehtävä palotarkastus huoneistoon. Yli 50 asiakaspaikan ravintolalle on  laadittava pelastussuunnitelma.

5. Tarjoilun ulottaminen ulkotiloihin voi tietää lisää byrokratiaa. Ulkoterassit, tarjoilutiskit, aidat ja kalusteet vaativat usein erillisen toimenpideluvan tai muita sijoittamislupia.

6. Ulkotarjoilualueesta on tehtävä ilmoitus poliisille. Jos terassin aukioloa haluaa pidentää iltakymmenestä, pitää sitä varten hakea erityislupaa. Helsingissä aukioloajan pidentämiseen ei lupia myönnetä.

7. Myös mainoslaitteita varten saatetaan tarvita toimenpidelupa. Mainoslaitteet edellyttävät  kiinteistönomistajan hyväksynnän, jos niitä kiinnitetään kiinteistön seinään.

8. Äänentoistolaitteiden käyttö ulkotiloissa edellyttää ympäristökeskuksen myöntämää erillistä lupaa.

9. Jos ravintolassa aiotaan tarjoilla alkoholia, tulee sitä varten hankkia anniskelulupa.

10. Hygieniapassin tarvitsevat kaikki ne työntekijät, jotka käsittelevät elintarvikkeita.

Ei niinvaikeaa?

Helsingissä ravintolaa pyörittävän Lennart Sukapään mielestä ravintolan avaamiseen ei liity ylitsepääsemätöntä byrokratiaa.

– Tämä on aika lailla omasta asenteesta kiinni. Ihmiset rakastavat aina kaikenlaisten lupapykälien arvostelemista, mutta mielestäni ravintolan avaaminen ei ollut mitenkään liian monimutkaista.

Inkooseen ravintolaa avaamassa oleva Mikko Wilhola on turhautuneempi. Hän tuskailee lähettäneensä terveysviranomaisille kymmensenttisen pinon paperia verovelkatodistuksesta asema- ja pohjapiirustuksiin.

– Nyt pelkäämme, että joku lukee niitä jossain väärin, ja paperipino tulee bumerangina takaisin. Älytöntä pilkunviilausta, eihän tällaisessa ole mitään järkeä.

Tamperelainen yrittäjä Anne Blomqvist on Wilholan kanssa yhtä mieltä – lupaviidakko on rankka.

– Joka puolelle lähetät samoja lippuja ja lappuja. Monet palkkaavatkin jonkun asiantuntijan hoitamaan paperisodan puolestaan. Siinähän menee yhdeltä ihmiseltä kuukauden päivät, että kaikki paperit on hankittu ja täytetty, Blomqvist puhisee.

Helpotustatulossa

Ensi syksystä lähtien ravintoloitsijaksi mielivä pääsee jo hieman helpommalla. Elintarvikelain muutoksen myötä terveysviranomaisilta ei tarvitse enää hakea ennakkohyväksyntää ravintolaksi aiotulle tilalle, vaan pelkkä ilmoitus ravintolan perustamisesta riittää.

–  Onhan tämä elintarvikehuoneiston perustaminen ollut hyvin byrokraattista, myöntää johtava terveystarkastaja Leea Kultanen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Kultanen on tyytyväinen lain muutokseen, joka nopeuttaa ja helpottaa asiointia terveysviranomaisten kanssa.

 – Meiltä vapautuu nyt voimavaroja tarkastuksiin. Haluamme omalta osaltamme olla edistämässä ruokakulttuuria ja samalla varmistaa, että tarjottava ruoka on turvallista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?