Lahnakapina! Syödään Itämeri puhtaaksi herkkuina

Suomalaiset voisivat syödä Itämeren puhtaaksi, ehdottaa helsinkiläisravintola Nokan keittiöpäällikkö. Lahnat ja särjet jalostuvat kyllä herkuksi. Myös Hesburger on ollut halukas kokeilemaan lahnaa tuotteissaan.

| Päivitetty

– Syödään Itämeri puhtaaksi tekemällä herkkuja vähempiarvoisista kaloista, kuten lahnasta ja särjestä, helsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho julistaa.

Hän haluaisi, että me suomalaiset söisimme Itämeren rehevöittäjät sen sijaan, että ostaisimme Kaukoidästä tuotettua tonnikalaa, pangasiusta tai tilapiaa.

Kalan kauppatase on suorastaan häpeällinen: vuonna 2009 kotimaista kalaa syötiin enää 4,5 kiloa henkeä kohti, kun tuontikalaa meni kaupaksi 11,2 kiloa henkeä kohti. Tuosta määrästä norjalaista kasvatuslohta oli 3,4 kiloa!

Ruoho tekee itse niin kuin saarnaa. Ravintolan listalta löytyy haukea, joka sekin alkaa olla vaikea pala monille kotikokeille ja näkipä muutama viimetalvisen Top Chef -kisan ammattikokkikin hauen ensikertaa työpöydällään.

Kesän listalle Ruoho on ottanut provokatiivisesti savulahnamoussea, joka valmistetaan Itämeren lahnasta.

– Tarjoamme asiakkaillemme alkupalana savustettua lahnaa, jotta he pääsevät maistamaan, kuinka upea raaka-aine lahna on. Ehkäpä jatkossa kynnys lahnan käyttämiseen madaltuu, hän uskoo.

– Särki ja lahna kiihdyttävät meren rehevöitymistä ja vievät kalastajien harmiksi ravintoa arvokaloilta. Luontevin ja paras tapa parantaa tilannetta on lisätä näiden kalojen kalastusta ja keksiä niille uusia käyttötapoja, Ruoho muistuttaa.

Ei tullut Heseenlahnaburgeria

Hampurilaisketju Hesburger kertoi vuosi sitten, että se on halukas kokeilemaan tuotteissaan lahnaa. Perusteet olivat samat kuin Ruoholla.

Hanke ei ole kuitenkaan edennyt, sillä ketjun pääomistaja Heikki Salmela odottaa edelleenkin ensimmäistä testierää kalastajilta. Sitä ei ole kuulunut eikä näkynyt. Samalla Salmelan innostus on laimentunut.

Vuosi sitten hän olisi halunnut kokeilla muun muassa fish and chips -annoksia.

– Ei tainnut tulla mitään siitä kalan perkuusta laiturin päässä. Raskasmetallikertymien takia olen sitä mieltä, että ne lahnat voisi jalostaa vain rehuksi, hän sanoo nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?