Täällä on töitä nokialaisille

Nokialta lähtöpassit saavan väen ei todennäköisesti tarvitse kauaa olla työttömänä. Pienissä it-yrityksissä hierotaan jo käsiä. Nokialta irtisanottavien mobiili- ja kansainväliselle osaamiselle on yhä enemmän käyttöä. Työnantajajärjestöjen mukaan lähes kaikki ex-nokialaiset työllistyvät, jos muutto Helsinkiin ei pelota.

28.4.2011 13:09 | Päivitetty 28.4.2011 13:10

Nokiassa ovi käy, mutta lähtijöiden ei tarvitse olla huolissaan. It-alan työpaikkojen määrä on kasvussa, ja työnantajajärjestöt uskovat, että osaamisen puolesta lähes kaikille nokialaisille löytyy töitä.

– Osaamistasapaino vastaa hyvin yritysten kysyntään. Esimerkiksi Microsoftilla on iso ekosysteemi, ja mobiilipuolen kehitystä varmasti vahvistetaan, Teknologiateollisuus ry:n johtaja Jukka Viitasaari arvioi.

Irtisanottavista ei ole vielä tarkkoja tietoja, mutta Viitasaari arvioi potkujen osuvan tasaisesti eri paikkakunnille. Uudet työt sen sijaan painottuvat pääkaupunkiseudulle.

– Osittain joudutaan muuttamaan työn perässä. Arvioin, että kourallinen uusia työpaikkoja on Oulussa ja Tampereella, mutta kyllä ne painottuvat pääkaupunkiseudulle.

Työnhakijalta ei puutu tovereita

It-alan työpaikat ovat lisääntyneet viime vuodesta. Esimerkiksi Oikotiellä alan työpaikkoja oli tämän vuoden tammikuussa auki 3,7 kertaa niin paljon kuin viime vuonna. Työpaikat ovat lisääntyneet selvästi enemmän kuin muilla aloilla.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Jaakko Salminen uskoo, että jo kevään aikana yhdistyksen jäsenyrityksissä on tarjolla 400–500 työpaikkaa.

– Luulen, että irtisanotut ovat kautta linjan hyvin työllistyvää porukkaa. On kuitenkin selvää, että työmarkkinat kuumenevat rajusti tämän seurauksena. Hakuihin tulee piikki.

Oikotiellä oli keskiviikkona 262 avointa it-alan työpaikkaa. Lisäksi nokialaisia havittelevat ainakin OP-Pohjola, Microsoft, Business Angels Finland ja työnvälityspalvelu Finitec. Intel ilmoitti aiemmin perustavansa Tampereelle tuotekehitysyksikön.

– Intel imaisee luultavasti Nokian Meego-osaajat, Teknologiateollisuuden Jukka Viitasaari sanoo.

Nokiasta yrittäjäksi?

Töitä hakevien entisten nokialaisten tilannetta helpottavat suhteellisen mittavat pehmennystoimet. Työntekijät saavat muun muassa jatkaa Nokialla vuoden loppuun asti.

– Kaikki paikkakunnat jatkavat, ja on ollut puhetta yritysten perustamislainoituksista sekä patenttien antamisesta mukaan ex-nokialaisten perustamille pienille yrityksille, Teknologiateollisuuden Jukka Viitasaari sanoo.

– Nokian eilinen ilmoitus oli äärimmäisen hyvän yrityskansalaisen teko.

Vaaka keikahti yritysten eduksi 

Suuri piikki työnhakijoissa helpottaa suomalaisten ohjelmistoyritysten ahdinkoa. Varsinkin matalan osaamisen ja erityisosaamisen paikkoja  on ollut vaikea täyttää ja hakijoilla on ollut kovat vaatimukset palkan ja etujen suhteen.

– Suurin osa pienistä yrityksistä voi tarjota vastaavan tulotason ja myös sellaisia etuja, joita ei isoissa firmoissa voida järjestää, Ohjelmistoyrittäjien Jaakko Salminen arvioi.

Pienistä yrityksistä erityisosaajalle voi lohjeta esimerkiksi osuus yrityksestä. Osa pienistä firmoista hakee nopeaa kasvua, jonka jälkeen yritys voidaan myydä isommalle yritykselle tai sijoitusyhtiölle.

– Ei ehdoilla millä hyvänsä tarvitse edelleenkään töihin mennä, Teknologiateollisuuden Jukka Viitasaari muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?