Työnantajien mielestä luppoaika töissä tulee kalliiksi - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Työnantajat: Lopettakaa lorviminen!

Työajan haaskaukselle pitää saada stoppi ja suomalaisten pitää alkaa paiskoa hommia tosissaan, vaativat työnantajat. Nyt suomalaiset työntekijät lorvivat tutkimuksen mukaan pari tuntia työpäivästään. Työnantajat uskovat, että urakka- ja palkkiopalkkaus vähentäisi tyhjäkäyntiä ja parantaisi yritysten tuottavuutta.

11.1.2011 12:49 | Päivitetty 11.1.2011 15:14

Sunnuntaisuomalainen-lehdessä viime viikonloppuna julkaistun kyselyn mukaan keskiverto suomalaistyöntekijä käyttää työpäivästään yllättävän vähän aikaa varsinaiseen palkkatyöhönsä. Päivittäisestä työpaikalla vietetystä ajasta yli kaksi tuntia kuluu omien asioiden hoitoon, yleiseen puuhasteluun, seuranpitoon ja netissä surffaamiseen.

Tieto ei tullut yllätyksenä työnantajajärjestöille.

– Samanlaisia tuloksia on tullut monessa tutkimuksessamme. Viimeistään nyt yritysten pitäisi herätä huomaamaan, että työn tuottavuutta on tosissaan kehitettävä, sanoo EK:n asiantuntija Niilo Hakonen.

Työnantajien mielestä suomalaisten yritysten kilpailukyvylle olisi elintärkeää, että ihmiset paiskisivat koko työpäivän hommia aidosti täysillä, eikä jarrutellen kuten nyt.

– Tästä ilmiöstä on myös keskusteltu työmarkkinajärjestöjen kesken monen vuoden ajan. Meillä ongelmaan yritetään etsiä ratkaisuja muun muassa erilaisilla innovatiivisen työajan kehityshankkeilla, sanoo Kuntatyönantajien kehittämispäällikkö Terttu Pakarinen.

Urakkapalkalla saisi enemmän aikaan

Parin tunnin päivittäinen luppoaika tarkoittaa EK:n mielestä sitä, että työajan mitoitus suhteessa tuloksiin on pielessä.

– Ollaan turmion tiellä, jos mitataan pelkästään työpaikalla oloa ja palkitaankin vain sen perusteella. Eri kokeiluissa on huomattu, että urakka- ja palkkiopalkoilla yrityksissä päästään kasvattamaan tehollista työaikaa sekä tuloksia huomattavasti, Hakonen sanoo.

Teollisuusyrityksissä tämä voisi toimiakin. Sen sijaan esimerkiksi kunnissa ongelmia tuottaa esimerkiksi asiakaspalvelutehtävien erilainen luonne. Töitä ei voi tehdä neljässä tunnissa, jos palvelutiskin on oltava auki vaikkapa seitsemän tuntia.

– Meidän on joka tapauksessa lähivuosina arvioitava uudelleen työajan mitoitusta näiden kehityshankkeiden pohjalta, samalla huolehtien siitä että palvelut turvataan, Pakarinen sanoo.

Yksi ratkaisu olisi keksiä asiakkaita odotteleville kunnan virkamiehillekin jotain mielekästä lisäpuuhaa, oman toimen ohella. Tällaisia moniosaamiskokeiluja rajoittavat kuitenkin työsopimusten ahtaat toimenkuvapykälät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?