Parin tonnin nuori päihittää neljäkymppisen - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Parin tonnin nuori päihittää neljäkymppisen

Kahden tonnin nuori vai neljän tonnin konkari? Kun samaa työpaikkaa hakee vastavalmistunut ja pitkän linjan osaaja, haluavat monet yritykset nyt mieluummin palkata nuoren ja halvan kuin kokeneen ja kalliimman. Keski-ikäiselle asiantuntijalle kun joutuu helposti maksamaan tuplapalkan. Nuori voi kuitenkin käydä muulla tavoin kalliiksi, asiantuntijat muistuttavat.

11.11.2010 6:02 | Päivitetty 12.11.2010 11:43

Palkkaero vastavalmistuneen ja kahden- tai kolmenkymmenen vuoden työkokemuksen hankkineen välillä on usein tuhansia euroja. Esimerkiksi keski-ikäisen asiantuntijan palkka voi olla tuplasti vastavalmistuneen tai pari vuotta jo töissä olleen nuoren palkka.

Aloituspalkkoja pienentää myös se, että uransa alkuun päästäkseen moni nuori on valmis lähtemään alansa töihin hyvinkin halvalla. Osa rekrytointikonsulteista on törmännyt tapauksiin, joissa yritys on halunnut palkata nuoria nimenomaan heidän halpuutensa takia. Ilmiö ei ole tuntematon ammattiliitoillekaan.

– Kyllä tuo on todellisuutta, mutta poikkeuksia on suuntaan ja toiseen, sanoo pääneuvottelija Tage Lindberg Ekonomiliitosta.

Urapalvelut-yksikön johtaja Sari Taukojärvi Tekniikan akateemisista sanoo, että jonkin verran työmarkkinoilla ilmenee ikärasismia. Hänen mukaansa 50 vuotta täyttäneen voi olla haasteellisempaa työllistyä kuin nuoren.

Tieto- ja viestintäteknologia-alan rekrytointiin ja henkilöstöjohtamiseen keskittyneen Saranen Consultingin osakas Janne Lindfors on niin ikään havainnut yritysten innon palkata nuoria.

– Viime aikoina monet asiakkaamme ovat olleet kiinnostuneita palkkaamaan vastavalmistuneita tai valmistumassa olevia, hän kertoo.

Lindforsin mielestä raha ja ikä ei kuitenkaan ole tässä tärkeintä, vaan ennemminkin se, että uusimmat teknologiat hallitsevista ict-alan osaajista on pulaa.

Asiantuntijuussyntyy hiljalleen

Taukojärvi korostaa, että juuri valmistuneen on vaikea korvata kokenutta tekijää. Se, voiko yritys palkata jonkun suoraan koulun penkiltä, riippuu hyvin paljon tehtävästä. Hän huomauttaa, että rekrytoinnissa on monia ulottuvuuksia, mutta perusidea on, että palkataan joku, joka pystyy hoitamaan tehtävät.

Nuoren vahvuutena voi olla joustavuus ja into kokeilla erilaisia asioita, mutta vanhempi on jo ehtinyt oppia työssään.

– Asiantuntemus ei synny parin viikon kurssilla, vaan se on koulutuksen ja pitkän työkokemuksen yhdistelmä. Kestää kymmenen vuotta kehittyä asiantuntijaksi, Taukojärvi sanoo.

Nuoren kouluttaminenei ole ilmaista

Saranen Consultingin Lindfors sanoo, että monet yritykset kouluttavat rekrytoimiaan nuoria.

– Ei riitä, että nuori otetaan sisään, ja sanotaan, että tee noin. Yritys joutuu miettimään hänen opettamistaan ja tukemistaan.

Ekonomiliiton Lindberg huomauttaa, että opettamiseen tärväytyy rahaa. Lindforsin mukaan raha ei olekaan juuri tämän vuoksi olennainen kysymys kun mietitään, mikä ikäinen palkataan.

– Yritykset ovat havainneet, että kun rekrytoi ja kouluttaa nuoria, saa yleensä sitoutuneita ja talon tavat osaavia ihmisiä, Lindfors sanoo.

Ekonomiliiton henkilöstöneuvottelija Sirja Kulmala kertoo, että moni yritys on käynnistänyt jälleen trainee-ohjelmiaan, joissa tarjotaan vaikkapa vuoden koulutus, ja mukaan valittu pääsee sen aikana tutustumaan eri yksiköihin. Usein määrätietoiseen kouluttamiseen liittyy urapolkuajattelu, jossa tehtävien haastavuus kasvaa tietojen ja taitojen lisääntyessä.

Liian kallispalkattavaksi

Yritysten koulutusohjelmiin tulevien nuorten alkupalkka ei yleensä ole kovin suuri. Kulmalan mielestä heillä onkin tuhannen taalan paikka pyytää lisää palkkaa silloin, kun ohjelma päättyy ja he hakevat jotakin tiettyä tehtävää yrityksessä.

Jos ura lähtee etenemään rivakasti, palkkakin voi kivuta mukavaa tahtia. Tilastokeskuksen mukaan palkka ei keskimäärin nouse kovin paljon enää 40-vuotispäivän jälkeen.

Entä missä vaiheessa kokemus kääntyy itseään vastaan ja ihmisestä tulee liian kallis palkattavaksi?

– Ei tuollaista ikärajaa voi määritellä. Yksilöt ja yritykset ovat kovin erilaisia, sanoo Ekonomiliiton Lindberg.

Hänen mukaansa voi olla, että isolle asemansa vakiinnuttaneelle yritykselle kukaan ei ole liian kallis, jos hänet halutaan tehtävään. Vasta aloittelevassa yrityksessä taas voidaan joutua laskemaan jokainen palkkaeuro ja miettimään, onko tällaiseen varaa.

Asenteissa taas ikä kytkeytyy olevaan tilanteeseen.

– Jos pääosa porukasta hipoo eläkeikää, 45-vuotiastakin pidetään vielä nuorena. Jos henkilöstöstä suurin osa on noin 25-vuotiaita, 45-vuotias voi olla veteraaniosastoa, Lindberg sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?