Pääkaupunkiseudulla on tyhjillään jo 1,1 miljoonaa neliötä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Tänne eivät halua konttorirotatkaan

Pääkaupunkiseudulla on tyhjillään jo 1,1 miljoonaa neliötä konttoritilaa – väsyneitä ja syrjäytyneitä toimistoja. Katso mitkä ovat paikkoja, jonne kukaan konttorirottakaan ei halua.

20.9.2010 13:20 | Päivitetty 20.9.2010 13:28

Konsulttiyritys Catellan tuore markkinakatsaus paljastaa pääkaupunkiseudun ongelmaisimmat työssäkäyntialueet. Ne ovat Herttoniemi ja Keilaniemi.

Ongelma-alueiden ongelmat uhkaavat vain kasvaa sillä uusia freesejä toimitaloja valmistuu koko ajan lisää, vaikka toimistotiloja tyhjillään yhtä paljon kuin 1990-luvun laman jälkeen. Tilojen vajaakäyttöaste eli vacancy rate on pääkaupunkiseudulla nyt 12,8 prosenttia.

Herttoniemessä ja Keilaniemessä se on pitkälle yli 20.

Hyvältä ei näytä, sillä tilojen käyttäjät pyrkivät sekä entistä laadukkaampiin että tiiviimpiin tilaratkaisuihin. Vielä kymmenen vuotta sitten normi oli noin 30 neliötä per henkilö aivan kuten asumisessakin. Se on supistunut 25:een ja painumassa edelleen 15:een.

Sopimukset katkolle– kisa kiihtyy

Vuosina 2001 ja 2002 pääkaupunkiseudulle rakennettiin 520 000 neliötä uutta toimistotilaa ja kymmenen vuoden sopimukset tulevat katkolle juuri nyt.

Alkaa ankara kilpailu kuka saa toimistotyöläiset.

Kaikkiaan pääkaupunkiseudulla on tyhjillään yli 1,1 miljoonaa toimistoneliötä. Catellan mukaan luku kasvaa, vaikka talous kääntyisi nousuun.

Syynä siihen on, että suhdannemuutokset toimistomarkkinassa tulevat viipeellä. Lisäksi uusia kohteita on tulossa Helsinkiin City Center (Makkaratalo) ja Manskun rastin ensimmäinen vaihe.

Vantaalle rakennetaan Avia Line toista vaihetta. Plaza Business Park Pilkettä ja Technopolisin viidennen vaiheen 2-osaa.

Espoossa ovat meneillään Keilarannan laajennus, Tapiolan pääkonttorin laajennus sekä Falcon Business Park Gentin, Quartetto Business Campuksen H-talon, Albergs Business Park ensimmäisen vaiheen ja Polaris Business Park Castorin työmaat.

Toimistojen vajaakäyttö:Herttoniemi 25,7 %Keilaniemi-Kehä I 22,2 %Leppävaara 14,0 %Inner City * 13,7 %Länsiväylän varsi 13,3 %PK-seutu keskimäärin 12,8 %Lähde: Catella syksy 2010.

* Keskustan ulkopuoliset alueet Pitäjänmäki–Pasila–Vallila–Kalasatama -tasalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?