Kanta-asiakaskorteista tuli uhka yrityksille - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kanta-asiakaskorteista tuli uhka yrityksille

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kehottaa yrityksiä tarkentamaan työntekijöidensä bonuspisteiden käyttöä.

13.10.2009 13:34 | Päivitetty 14.10.2009 10:45

EK:n mukaan on odotettavissa, että bonuspisteiden käyttöön kiinnitetään verotarkastuksissa jatkossa huomiota.

Helsingin hallinto-oikeus on tuoreessa ratkaisussaan katsonut, että työnantaja on ennakonpidätysvelvollinen työntekijöiden yksityismatkoihinsa käyttämistä bonuspisteistä, jos pisteet ovat kertyneet työmatkoista. Ratkaisusta kuitenkin valitettaneen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, EK arvelee

– Verotuskäytännössä on varsin vakiintuneesti tulkittu, että työnantajan maksamista matkoista kertyneiden etupisteiden käyttö yksityismatkoihin muodostaa verotettavan edun. Jos työmatkasta kertyneet etupisteet käytetään työmatkaan, verotettavaa etuutta ei muodostu, EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen sanoo järjestön tiedotteessa.

Työantajan kannalta ongelmallista on ollut bonuspisteiden käytön valvonta. Useimpien yhtiöiden matkustusohjesäännöissä sanotaan, että mahdollisten bonuspisteiden yksityiskäyttö on kielletty tai yksityiskäytöstä tulee ilmoittaa työantajalle, joka huomioi edun käytön palkanlaskennassa.

– Työnantajan mahdollisuudet kuitenkin tosiasiassa kontrolloida tilannetta ovat lähes olemattomat. Työntekijän kuuluessa kanta-asiakasohjelmaan kertyy pisteitä myös työntekijän yksityismatkoista ja toisaalta kaikki työntekijät eivät kuulu etuja kerryttäviin kanta-asiakasohjelmiin. Käytännössä bonuspisteiden käytön kontrollointi jää siten työntekijän oman rehellisyyden varaan, EK sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?