Saunan lauteilta kohti miljoonapeliä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Saunan lauteilta kohti miljoonapeliä

Julkaistu: 5.5.2009 13:07, Päivitetty 5.5.2009 13:14

Nuoret suomalaisekonomit ryhtyivät tositoimiin urheilulajinsa leetin kanssa kaksi ja puoli vuotta sitten. Ennen sitä se oli vain saunassa ääneen sanottu unelma, joka tarvitsi paljon työtä ja lainarahaa toteutuakseen. Nyt pelimiehet myhäilevät tyytyväisenä; bisnesidea porskuttaa ja uusi laji on aktivoinut joukkoja ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä leetin, tuon mailapelin, eteenpäin vieminen ja tunnetuksi tekeminen, sekä Suomessa että ulkomailla, pitää sen kehittäjät kiireisinä.

Laji sekä välineet on valmiita ja tuotesuojattuja. Myös liiketoiminnan askelmerkit ovat selvillä. 

Iiro Lahdenranta on helsinkiläisen  työvoimakoulutusyrityksen Spring House Oy:n johtaja ja yksi leet-pelin kehittäjistä. Hän kertoo TaSan lukijoille, mitä tuon idean työstäminen on vaatinut.Mistä kaikki sai alkunsa, Iiro Lahdenranta?

Kollegani Jaakko Mäki-Petäjältä sai idean leetistä häitään edeltävän iltana saunassa istuskellessaan. Siitä on vierähtänyt aikaa kuusi vuotta.

Aluksi meillä oli vain idea pelin kulusta. Mailat kyhättiin pahviputkista, teipin ja folion avulla. Pelivälineenä toimi golf- tai kössipallo. Tuolloin pystyi vain olettamaan, miltä peliä tuntuu pelata valmiilla säännöillä ja oikeilla välineillä.

Kun huomasimme lajin todella toimivan ja sen pelaamisen olevan hauskaa, koko asian ydin oli varmistettu. Lanseeraus oli enää kiinni vain omasta sitoutumisesta ja vilpittömästä uskosta unelmaa kohtaan.

Millainen työryhmä leetin takana toimii?

Ydintoiminnassa ovat mukana lisäkseni idean ”isä” ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäki-Petäjä, yhtiön toimitusjohtaja Keni Simola. Itse vastaan asioiden toimeenpanosta sekä liiketoiminnasta Suomessa ja Euroopassa. Mukana on ollut myös Robert Örthén, jonka vastuualuetta olivat lajin kehittäminen ja koordinointi.

Miten ideaa leetistä lähdettiin viemään eteenpäin?

Aluksi kehitimme ideasta kattavan kokonaisuuden omiin mieliimme ja jätimme sen hautumaan sopivaa ajankohtaa varten. Sopivan hetken koitettua herätimme idean henkiin ja  lähdimme ennakkoluulottomasti tarjoamaan sitä urheilu- ja media-alan parhaimmille, sekä Suomessa että ulkomailla.

Millaisen vastaanoton uusi urheilulaji sai?

Vastaanotto oli ja on edelleen pääosin erittäin positiivista. Rohkeita ja vähän hullujakin pyrkimyksiä unelmien toteuttamiseksi arvostetaan. Kun kertoo, että tarkoituksena on aktivoida miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa uuden urheilulajin avulla, saa yleensä mielenkiintoisen keskustelun aikaan.

Toki epäilijöitä ja voimakasta kritiikkiä, kuten 'eihän uutta lajia voi perustaa', on tullut vastaan. Perusteltu kritiikki on erittäin tervetullutta, jotta osaa kyseenalaistaa omat ajatuksensa ja uskomuksensa. Se mahdollistaa uusia oivalluksia. Kyllä kannustava selkään taputtaminenkin on monesti tullut tarpeeseen.

Lajia lähdettiin viemään Suomen lisäksi muun muassa Amerikkaan. Molemmissa maissa vastaanotto on ollut hyvin samankaltainen. Suhtautuminen leettiin on ollut täysin yksilösidonnaista.

Miten rahoititte lajin eteenpäinviennin?

Rahaa lainattiin ja kaivettiin omista kukkaroista. Lisäksi kaksi yrittäjätaustan omaavaa henkilöä, ovat  antamallaan tuella ja avulla tehneet työstämme mahdollista. Tekes ja oma pankki ovat myös antaneet kaiken sen tuen, mitä tällainen erikoinen projekti voi saada ilman sopimuksia. Ne ovat pieniä lukuja kokonaisuuden kannalta, mutta symbolisesti todella tärkeitä.

Miten lajia markkinoidaan?

Lajia on tähän mennessä markkinoitu lähes nollabudjetilla. Puskaradio on soinut ja olemme saaneet näkyvyyttä jonkin verran myös tiedotusvälineissä. Tulevaisuuden markkinoinnin tulette toivon mukaan huomaamaan ennen pitkää.

Millaiset rahat bisneksessä kulkevat?

Urheilubisneksessä kulkevat usein isot rahat. On tulevaisuuden kysymys, milloin olemme voitolla. Uskoakseni tulemme olemaan voitolla vuoden, kahden sisällä, mikäli suunnitelmat etenevät odotetulla tavalla.Mitä tämä kaikki on vaatinut?

Uhrauksia on täytynyt tehdä niin taloudellisesti, ajallisesti kuin henkisesti. Vaikka unelman toteuttaminen on vielä kesken, olen jo nyt saanut takaisin enemmän kuin koskaan olen antanut.

Kun nauttii täysillä siitä mitä tekee, uskoo siihen 110 prosenttisesti ja antaa oman parhaansa, todennäköisesti myös taloudellinen hyöty seuraa toimintaa. Kun jotain rakastaa, on siihen helppo satsata kaikkensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?