Baltian talouskriisi iskee suomalaisyrityksiin - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Baltian talouskriisi iskee suomalaisyrityksiin

Baltiassa toimivat suomalaisyritykset ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin. Erityisesti Viron ja Latvian taloudet ovat pahassa jamassa.

16.2.2009 14:35 | Päivitetty 17.2.2009 9:56

Viron bruttokansantuote putosi 9,4 prosenttia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotta aiemmista numeroista. Vastaavasti Latvian talous supistui ennakkotietojen mukaan peräti 10,4 prosenttia.

Pankkiiriliike Swedbankin ennusteen mukaan Viron bruttokansantuote pienenee tänä vuonna 7 prosenttia ja Latvian kansantuote 10 prosenttia. Ennuste Liettuan bkt:n laskuksi tänä vuonna on 6 prosenttia.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Hannu Hernesniemen mukaan Baltian paha taloustilanne iskee myös suomalaisyrityksiin siellä.

Toki riippuu toimialasta, miten paha tilanne on.

– Rakennusala on kaikista kurjimmassa tilanteessa.

Virossa rakentaa esimerkiksi YIT. S-ryhmällä on puolestaan Baltian maissa marketteja. Syödä pitää laskusuhdanteessakin, joten elintarvikkeiden tuotanto ja kauppa eivät ole pahimmassa vaarassa.

"Baltiaan menoei virhe"

Hernesniemen mielestä suomalaisten yritysten meno Baltiaan ei ole ollut virhe.

Hänen mukaansa suomalaisyritykset selviävät Baltiassa pääasiassa säästämällä. Hän ei usko, että moni suomalainen yritys lopettaa alueella toiminnan tilapäisten vaikeuksien takia.

– Pois ei kannata lähteä, se olisi kaikkein tyhmintä, sano Hernesniemi.

Suomalaisia yrityksiä on paljon erityisesti Virossa. ABB tekee Virossa energiatekniikkaa, Elcoteq elektroniikkaa ja HK Ruokatalo lihajalosteita. Outotec puolestaan ryhtyy kehittämään Eesti Energian kanssa tekniikkaa, jonka avulla öljyliuskeesta voi erottaa öljyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?