Tältä näyttää tuleva pankkikorttisi - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää tuleva pankkikorttisi

Pankkien maksukorttien seuraava kehitysvaihe on jo koekäytössä. Ensi vuosikymmenellä pankkikorttia ei enää tarvitse työntää kortinlukijaan, vaan vilautus riittää rahojen siirtämiseen kauppiaalle.

Älykortin sydämessä on pienenpieni siru ja etäkäyttöantenni, loput kortista on pelkkää tyhjää muovia.­

13.11.2008 12:19 | Päivitetty 13.11.2008 12:43

OP-Pohjolan korttikehitysyksikön päällikkö Jarkko Anttiroiko esitteli tänään Helsingissä yhtä koeversiota tulevaisuuden pankki- tai maksukortista, Visa-luottoyhtiön kehittämää näyttökorttia.

Seuraavan sukupolven maksukortin käyttö olisi samanlaista kuin liikennelaitosten nykyisillä matkakorteilla. Käyttäjä vilauttaa korttia lukijapäätteelle, ja maksu lähtee samantien kauppiaalle.

– Kontaktiton maksaminen on keskeinen ominaisuus. On paljon etuja siitä, ettei korttia tarvitse fyysisesti työntää maksupäätteen tai lukulaitteen sisään, Anttiroiko sanoo.

Pienet, esimerkiksi alle kymmenen euron summat voisi maksaa pelkästään korttia vilauttamalla. Isompiin maksuihin täytyy näpyttää tunnusluku.

– Tällainen pikamaksun mahdollisuus nopeuttaa pikkuostosten tekoa kioskeissa tai vaikka baarijonossa, Anttiroiko kertoo.

Kortin ei tarvitse jäädä nykyisen pankkikortin muotoiseksi. Maksutekniikan voi imuroida ohjelmistona myös joihinkin älykännyköihin.

Visa on ottanut älykortit koekäyttöön muun muassa Britanniassa. Niitä on ulkona jo yli miljoona.

Kaupoilta korttiuudistus vaatii taas uuden päätelaitemallin.

Jarkko Anttiroiko arvelee, että pankit aloittavat älykorttikokeilut Suomessa vielä tämän vuosikymmenen aikana. Yleiseen käyttöön ja nykyisten pankkien jakamien korttien korvaajiksi ne voivat tulla vuoden 2010 jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?