Anna-automaattien tulo myöhästyy - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Anna-automaattien tulo myöhästyy

Ei ole vielä Anna-automaatteja, vaan Otto.

Ei ole vielä Anna-automaatteja, vaan Otto.

Julkaistu: 29.10.2008 14:09, Päivitetty 29.10.2008 14:21

Automaattien tulo lykkääntyy kevääseen. Monet ketjun kanssa sopimuksen tehneet kauppiaat ehtivät jo irtisanoa Otto-automaattinsa.

Monitoimimies Hjallis Harkimon omistama Suomen Käteisnosto joutuu jälleen siirtämään Anna-automaattien tuloa markkinoille.

Suomen Käteisnosto on kertonut yhteistyökumppaneilleen, että automaatit tulevat vasta ensi keväänä. Anna-automaattien hankkijoita on ollut Suomessa satakunta.

Alun perin uuden automaattiketjun piti aloittaa viime keväänä. Keväällä Suomen Käteisnosto kertoi, että hanke lykkääntyy loppuvuoteen. Nyt hanke myöhästyy jälleen.

– En tiedä tarkalleen automaattien tilannetta, Hjallis Harkimo sanoo. Hän pyytää soittamaan Suomen Käteisnoston toimitusjohtajalle ja toiselle pääomistajalle Henrik de la Chapallelle.

Henrik de la Chapelle vastaa lyhyesti puhelimessa, että hanke hieman myöhästyy.

– Kerromme asiasta tarkemmin perjantaina.

Suomessa käteisautomaatin perustaminen vaatii käytännössä ulkopuolista pankkipartneria. Tällä pitää olla Visan vastaanottolupa.

Anna-automaattien lykkääntyminen voi näin ollen johtua siitä, että Suomen Käteisnoston pankkipartneri ei ole onnistunut laajentamaan Visa-lupaansa Suomeen.

Otto-ketju aloittireviiritaistelun

Käteisautomaattien tulon viivästyminen on saanut kauppiaat ikävään välikäteen.

Yksi K-kauppias kertoo, miten hän ehti jo irtisanoa kaupassa olleen Otto-automaattinsa. Otto-automaatti oli tarkoitus poistaa kaupasta ensi viikolla. Kauppias ehti yhdennellätoista hetkellä sopia Otto-automaattiketjun omistajan Automatian kanssa automaatin pidon jatkamisesta. Otto-automaatti oli vaarassa joutua kilpailevalle kauppiaalle.

– Jos automaatti olisi kadonnut kaupasta, asiakkaat olisivat pitäneet suositun palvelun loppumista keljun kauppiaan vikana, kauppias tilittää.

K-kaupan automaatti on ollut ahkerassa käytössä. Siitä on tehty lähes 10 000 nostoa kuukaudessa.

Tarina sai kuitenkin onnellisen lopun. Kauppias onnistui tekemään uuden ja edullisemman sopimuksen Automatian kanssa.

Kauppiaan ei tarvitse enää maksaa Otto-automaatin vajaanostoista erillistä korvausta Automatialla. Korvaus on merkinnyt vuodessa lähes 5 000 euron lisälaskua kauppiaalle.

– Automatia on käynyt puolustustaisteluun ennen kuin kilpailu on kunnolla alkanut. Automatia haluaa nyt sitouttaa itseensä vanhat kumppanit, kauppias näkee.

Suomessa on nyt kaksi rahannostoa tarjoavaa automaattiketjua. Pankkien omistama Automatia Otto-automaatteineen ja sen kanssa kilpailevat ruotsalaislähtöiset Eurocash-automaatit. Kolmantena ketjuna on tulossa Suomen Käteisnoston Anna-automaatit.

Eurocash laajeneevähittäiskaupoissa

Suomen Eurocashin toimitusjohtaja Harri Koivula pitää alan tulevaisuuden kannalta ratkaisevana Kilpailuviraston kantaa automaattien hinnoitteluun.

Suomen markkinoille pääsyä on haitannut se, että pankkien omistama Automatia on veloittanut kolmansien osapuolien nostoista kalliita maksuja.Kilpailuviraston kartellivirasto antaa asiasta kannanottonsa loppuvuonna.

Anna-automaattien viivästyminen on saanut asiakkaita hankkimaan ratkaisuja kilpailevilta toimittajilta.

Eurocash aikoo tänä syksynä kertoa uusista vähittäiskaupan asiakkaistaan. Sen suurin kaupan alan asiakas on ollut Suomessa Rautakirja.

Tuoreimmat osastosta