Vanhakin perintöverolaki on perustuslain vastainen - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Vanhakin perintöverolaki on perustuslain vastainen

Hallituksen perintöverouudistus saattaa mennä päälaelleen. Oikeusoppineiden mukaan jo nykyisetkin voimassa olevat huojennukset yritysten perintöveroon saattavat olla ristiriidassa perustuslain kanssa.

18.6.2008 6:29 | Päivitetty 18.6.2008 8:34

Yritysten sukupolvenvaihdoksille kaavailtu perintöverouudistus on osittain ristiriidassa perustuslain ja sen yhdenvertaisuusvaatimusten kanssa, sanovat valtiosääntöasiantuntijat. Asian käsittely on tyssännyt perustuslakivaliokuntaan, joka lykkäsi mietintöään syksylle.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan huojennusesityksen ongelmat ovat olemassa jo nykyisessä lainsäädännössä.

– Jos valiokunnassa päädyttäisiin siihen, että esitys olisi perustuslain vastainen, se merkitsisi tietynlaista taannehtivaa arviota myös olemassa olevasta lainsäädännöstä.

Valiokunnassakin kuultavana olleen Mäenpään mukaan ongelmana esityksessä on, että huojennus yritysten perintöverossa asettaa eriarvoiseen asemaan paitsi eri väestöryhmät, myös saman pesän kaksi perinnön saajan.

– Tämä uusi esitys vielä vahvistaa sitä eriarvoisuutta, hän sanoo.

Uudistuksen tielle tuli nyt iso este

Jos perustuslakivaliokunta päätyy siihen, että hallituksen esitys yritysten perintöveron lisähuojennuksista loukkaa yhdenvertaisuutta ja perustuslakia, ovat lainsäätäjät ongelmallisen paikan edessä.

Koska voimassakin oleva laki loukkaisi samoja oikeuksia, olisi hallituksen pakko muuttaa lakia edes jollain tavalla. Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari arvioi viime viikolla blogissaan, että vaihtoehdoksi jää yritysten taseiden avaaminen.

Joidenkin yrittäjien asuntoja ja muuta omaisuutta on merkitty yritysten nimiin, jolloin syntyy mahdollisuus veronkiertoon. Taseiden avaamisella halutaan katsoa yritysten sisään ja eritellä, mitkä varat kuuluvat yrityksen pyörittämiseen ja mitkä yrittäjälle.

Yrittäjät ovat vastustaneet taseiden penkomista. Siksi hallitus ei voinut poistaa yritysvarallisuuden perintöveroa kokonaan, niin kuin se olisi halunnut. Myös Jaskari arvelee, että ”taseiden avaamisesta syntyykin oikea soppa”.

Verolaki ensimmäistä kertaa perustuslakivaliokunnassa

Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäinen hallitus laski yritysten sukupolvenvaihdoksen yhteydessä verotettavan omaisuuden rajaa 40 prosenttiin yrityksen arvosta. Asiaa ei kuitenkaan koskaan käsitelty perustuslakivaliokunnassa.

Miten eduskunnalta on sitten päässyt käsistään perustuslainvastaista lainsäädäntöä? Edellistä lainmuutosta käsiteltäessä perustuslakivaliokunnan kantaa ei kysytty, eikä asiaa käsiteltäessä kukaan edustajista aiheesta mutissut.

Mäenpään mukaan kyseessä onkin tiettävästi ensimmäinen kerta kun verolakia arvioidaan myös perusoikeusnäkökulmasta.

Professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta ei näe pelkästään hyvänä, että verolakeja käsitellään myös perustuslakivaliokunnassa. Hän sanoo, että verojärjestelmässä on monia muitakin epäoikeudenmukaisuuksia kuin nyt käsittelyssä oleva perintövero.

– Olen sitä mieltä, että se keskustelu on enemmänkin veropoliittista kuin valtiosääntöoikeudellista.

Viljanen on myös osittain eri mieltä lain vaikutuksista yhdenvertaisuuteen kuin muut asiantuntijat. Mäenpää taas sanoo oikeusoppineiden perusvireen olleen kriittinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?