Festari-iloa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Festarit riemuitsevat heikosta taalasta

Heikko dollari helpottaa merkittävästi taloudenpitoa muun muassa Pori Jazzissa, jonka esiintyjistä jopa 70 prosenttia laskuttaa dollareissa.

12.3.2008 6:01 | Päivitetty 12.3.2008 8:05

Päivittäiset uutiset dollarin heikkenemisestä ovat olleet iloista luettavaa festivaalijärjestäjien toimistoissa.

– Olemme laskeneet budjetin 1,38 dollarin mukaan, joten on sitä ollut mukava korjata edullisemmaksi, sanoo Pori Jazzin toimitusjohtaja Katja Leppäkoski.

Nyt yhdellä eurolla saa noin 1,54 dollaria, joten valuutta on heilahtanut 12 prosenttia edullisemmaksi kuin porilaiset ovat budjetoineet.

Leppäkoski sanoo dollarin heikkenemisen antavan Pori Jazzille muutaman kymmenen tuhatta lisää pelivaraa. Summa on merkittävä, sillä festivaalin viime vuoden hyvä tulos jäi jonkin verran alle sadan tuhannen euron.

Vahvan euron ilot eivät jää kuitenkaan kokonaan festivaalijärjestäjien taskuun. Myös esiintyjät yrittävät saada oman hyötynsä valuuttamuutoksista.

– Esiintyjien hinnat ovat muutenkin nousseet, sillä artistit ansaitsevat vähemmän levymyynnillä ja kilpailu esiintyjistä on muuttunut verisemmäksi, sanoo Leppäkoski.

Hurjimmillaan jazztähtien palkkiopyynnöt pyörivät sadoissa tuhansissa euroissa ja popmuusikkojen pyynnöt ylittävät jopa miljoonan rajan.

– Sellaiset summat eivät voi tulla takaisin lipputuloina, joten me emme ole lähteneet niitä maksamaan.

Lippujen hinnat pysyvät Pori Jazzissa viime vuoden tasolla. Festivaalijärjestäjät eivät ole uskaltaneet nostaa hintojaan esiintyjäpalkkioiden vauhdissa.

Monet artistit ovat yrittäneet myös vaihtaa laskutusvaluutan euroksi. Festivaalijärjestäjiä valuuttapeli harmittaa, koska vahvan dollarin aikaan artistit haluavat ehdottomasti pitää kiinni taalasta. Siksi järjestäjät ovatkin vastustaneet valuuttapeliä yhteisessä rintamassa.

– Olemme pitäneet päämme tässä asiassa, mutta aina siitä tulee ylimääräistä veivaamista, sanoo Leppäkoski.

Ilo valuuttahyödyistä voi tietenkin kääntyä itkuksi ja hammasten kiristelyksi ensi vuonna. Dollarin alamäki ei välttämättä ole ikuista.

Festivaalijärjestäjien riskit ovatkin kasvaneet siksi, että myös pop- ja jazzartistit suunnittelevat ohjelmansa aiempaa pidemmälle etukäteen. Klassisessa musiikissa tapahtumia on perinteisemmin suunniteltu vuosiksi eteenpäin.

Kun aiempaa isompia sopimuksia tehdään pidemmälle etukäteen, sisältyy sopimuksiin suurempia riskejä. Siksi järjestäjät ovat alkaneet pohtia selvästi aiempaa pidempiä valuuttasuojauksia.

– Olemme käyneet aiheesta keskusteluja ja puhuneet termiineistä vuosille 2009 ja 2010.

Samoja pohdiskeluja on Espoossa April Jazzilla, jossa myös on huomattu palkkioiden kasvu ja pidemmät sopimukset. Espoolaisilla on taustalla ikävä muisto 1990-luvun alusta, jolloin amerikkalaisartistit maksoivatkin devalvaation takia kaksi kertaa enemmän kuin sopimuksia tehtäessä oli ajateltu.

– Silloin meitä rajusti tukeva Espoon kaupunki pelasti meidät. Varmasti mekin alamme miettiä suojauksia, sanoo taiteellinen johtaja Martti Lappalainen.

April Jazzilla dollarisopimusten osuus on noin kolmannes, mikä on selvästi pienempi kuin porilaisilla. Siksi taalan heikkeneminen ei ole aivan yhtä iso juttu.

– Mutta ilman muuta dollarin heikkeneminen on ilo, joka auttaa meitä tavoittelemamme nollatuloksen saavuttamisessa, sanoo Lappalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?