Ulkomaiset ravintolatyöntekijät yhä alipalkattuja

Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastuksissa selvisi, että ulkomaalaisten ravintola-alan työntekijöiden palkkaus ja työaikaseuranta ovat edelleen hunningolla.

4.3.2008 12:51 | Päivitetty 4.3.2008 17:29

Uudenmaan työsuojelupiiri tarkasti 200 ravintolaa, joissa 80:ssä työskenteli ulkomaalaisia työntekijöitä. Näistä 52 oli pieniä, etnisiä ravintoloita.

Tarkastuksissa ilmeni, että ulkomaalaisten palkkauksessa ja työtuntiseurannassa oli suuria puutteita. Myös lakisääteinen työterveyshuolto oli monessa paikassa retuperällä.

Yleistä oli, että palkka maksettiin könttäsummana, eikä tehtyjä tunteja tai lisiä oltu eroteltu erikseen.

Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajan Tarmo Järvisen mukaan palkkaongelmat olivat yleisimpiä pienissä, alle kymmenen henkeä työllistävissä ravintoloissa.

Ravintola-alan vähimmäispalkkataso on 9.14–9.50 euroa tunnilta. Järvisen arvion mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden palkat jäävät vähimmäispalkkatasosta noin euron.

Kuukausipalkassa ero voi kasvaa satoihin eroihin lisien mukaan.

Tarkastuksilla ilmeni myös, että työnantajat tuntevat ulkomaalaislain velvoitteet huonosti. Työnantajan pitäisi esimerkiksi varmistaa työntekijän työnteko-oikeus ja säilyttää tieto kirjallisena työpaikalla. Vain noin puolella työnantajista oli esittää lain vaatimat tiedot.

Uudenmaan työsuojelupiiri määräsi uhkasakon 30 työnantajalle. Sen lisäksi poliisille lähetettiin esitutkintailmoitus kymmenestä paikasta, joissa epäillään työnantajan syyllistyneen työrikokseen.

Järvisen pitää harmillisena, ettei tilanteessa ole tapahtunut suuria muutoksia kuluneiden vuosien aikana.

– Toivottavasti asian saama julkisuus muuttaa toimintatapoja, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?