Bloomberg: EU aikoo vetää Britannian oikeuteen, jos Boris Johnsonin rajalait tulevat voimaan

EU ja Britannia käyvät tänään hätäkokoukseen esitetystä laista.

Boris Johnson suunnittelee EU-eroa lieventäviä rajalakeja.

10.9.2020 9:26

Euroopan unioni (EU) selvittää mahdollisuutta ryhtyä oikeustoimiin Britanniaa vastaan, jos maan pääministerin Boris Johnsonin esittämät lait astuvat voimaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg, joka on nähnyt EU:n sisäisen asiakirjan aiheesta.

Britannian parlamentin käsittelyyn tulossa oleva laki pyrkii varmistamaan, että Pohjois-Irlannin ja Britannian välille ei syntyisi rajamuodollisuuksia. Samaan aikaan se kuitenkin rikkoo EU:n kanssa jo sovittua erosopimusta Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta.

Britannia ja EU pyrkivät tänään hätäkokouksessa ratkomaan kiistaa erosopimuksesta ja Johnsonin esittämästä laista.

Johnsonin lakiesitys on herättänyt huolta myös Yhdysvalloissa. Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi sanoo, että jos Johnsonin toimet uhkaavat rauhaa Pohjois-Irlannissa, ei Britannialla ole mitään mahdollisuuksia saada kauppasopimusta aikaan Yhdysvaltojen kanssa.

EU-asiakirjan mukaan Britannian lakiesitys sallii maan asettaa poikkeuksia Pohjois-Irlannin ja Britannian väliseen liikenteeseen, vaikka se rikkoisi Britannian kansainvälisiä sopimuksia.

Asiakirjan mukaan Britannian eron siirtymäajan lähestyttyä loppuaan EU voisi vedota sovittelumekanismiin, mikä voisi lopulta johtaa siihen, että Britannia voi joutua maksamaan sakkoja sopimuksen rikkomisesta.

Lakiesitys on saanut torjuvaa vastaanottoa myös Johnsonin oman konservatiivipuolueen sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?