Heinäkuussa listautuneen venttiiliyhtiö Neleksen tulos laski – samoin liikevaihto - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Heinäkuussa listautuneen venttiiliyhtiö Neleksen tulos laski – samoin liikevaihto

Venttiileitä tuottavan konepajakonserni Neleksen tulos oli huhti-kesäkuussa laskussa, mutta ylsi markkinoiden odotuksiin.

5.8. 10:14 | Päivitetty 5.8. 10:31

Myös saadut tilaukset laskivat. Niitä kertyi 21 prosenttia vertailukautta vähemmän eli 131 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan sen toiminnan kannattavuus oli toisella neljänneksellä vahvaa viruspandemiasta huolimatta. Öljy-, kaasu-, sellu- ja paperiprojektit jatkuivat vilkkaina, mutta matkustusrajoitukset ja laitosten sulkemiset vaikuttivat palveluliiketoimintaan sekä huolto-, kunnossapito- ja käyttösidonnaiseen liiketoimintaan

Neleksen tulos ennen veroja oli 15 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 26 miljoonaa euroa.

Analyytikot odottivat ennustepalvelu Infront Datan keräämässä mediaaniennusteessa juuri 15 miljoonan euron tulosta ennen veroja.

Jatkuvien toimintojen osakekohtainen tulos laski 0,12 eurosta 0,08 euroon. Markkinaodotus oli 0,08 euroa.

Liikevaihto supistui 168 miljoonasta eurosta 141 miljoonaan euroon. Liikevaihto-odotus oli 139 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta jäi liiketulosta 18 miljoonaa edellisvuoden 26 miljoonan euron sijaan.

Neles odottaa, että sellu- ja paperiprojekteissa markkinoiden aktiivisuus jatkuu edelleen hyvänä. Öljy- ja kaasuprojektien markkinaa heikentävät sen sijaan yleiset taloushuolet verrattuna alkuvuoden hyvään tasoon.

Työvoiman liikkumisrajoitusten odotetaan lieventyvän ja asiakkaiden tuotannon normalisoituvan. Näiden odotetaan vähitellen parantavan palveluliiketoiminnan sekä huolto-, kunnossapito- ja käyttösidonnaisen liiketoiminnan markkinoita verrattuna tammi-kesäkuun alhaisiin tasoihin. Meneillään oleva pandemia aiheuttaa kuitenkin edelleen epävarmuutta ja riskejä kaikilla markkinoilla

Heinäkuun alussa pörssiin listautunut Neles jatkaa aiemman Metson liiketoimintaa. Metson Minerals-liiketoiminnan ja Outotecin yhdistymisen tuloksensa syntyi kesäkuun lopussa nykyinen Metso Outotec.

Heinäkuun puolivälissä ruotsalainen konepajakonserni Alfa Laval teki Neleksestä ostotarjouksen.

Neleksen Isotalo: Alhainen liikevaihto heikensi kannattavuutta

Neleksen toimitusjohtaja Olli Isotalo korostaa alkuvuoden tilauskannan kasvua.

– Markkinoiden tunnelma oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla vaihteleva. Voitimme menestyksekkäästi monia tärkeitä sellu- ja paperiprojekteja sekä öljy- ja kaasuprojekteja, mikä näkyi kasvaneena tilauskantana, Isotalo sanoo tiedotteessa.

Toisaalta koronaepidemia näkyi selvästi yhtiön toiminnassa.

– Asiakkaiden huoltoseisokkien viivästymiset, matkustusrajoitukset ja laitosten tuotantokatkokset heikensivät palveluliiketoimintaa sekä huolto-, kunnossapito- ja käyttösidonnaista liiketoimintaa, Isotalo sanoo.

– Alhainen liikevaihto heikensi kannattavuuttamme toisella neljänneksellä, mutta ryhdyimme nopeisiin toimenpiteisiin kulujen karsimiseksi ja sen ansiosta saavutimme hyvän oikaistun EBITA-marginaalin.

Alhaisten toimitusmäärien takia Neleksen varastot pysyivät korkeina.

– Siitä huolimatta kassavirtamme oli hyvällä tasolla toisella neljänneksellä, Isotalo sanoo.

Alkuvuosi toi Nelekselle lomautuksia, palkanalennuksia ja henkilöstövähennyksiä muun muassa Yhdysvalloissa ja Suomessa sekä kulujen karsimista. Jatkossa huomio on kuitenkin yhtiön kasvussa.

– Tavoitteenamme on olla johtavien venttiilitoimittajien joukossa ylittämällä 1 miljardin tilaushankinta noin vuonna 2025. Tätä tavoitetta tukevat keskipitkän aikavälin yli 5 prosentin vuosittainen orgaaninen kasvutavoite sekä tuotetarjoomaa ja markkinaulottuvuutta laajentavat kohdennetut yritysostot, Isotalo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?