S-pankin tulos laski liki 60 prosenttia, mutta korkokate kasvoi alkuvuonna – laski näkymiään - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

S-pankin tulos laski liki 60 prosenttia, mutta korkokate kasvoi alku­vuonna – laski näkymiään

Pankin asuntolainakanta nousi uuteen ennätykseensä.

S-Pankki julkisti tuloksensa.

31.7.2020 13:22

Osuustoiminnalliseen S-ryhmään kuuluvan S-Pankin tulos laski alkuvuonna liki 60 prosenttia vuotta aiemmasta, mutta ja korkokate ja nettopalkkiotuotot suurenivat selvästi. Pankin asuntolainakanta nousi uuteen ennätykseensä. Pankki odottaa liikevoittonsa alenevan tänä vuonna viime vuodesta.

S-Pankin liiketulos painui tammi-kesäkuussa 6,6 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 16,0 miljoonasta eurosta. Pankin osavuosikatsauksen mukaan alkuvuosi sujui silti verraten hyvin poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

Tärkeät tuotonlähteet eli korkokate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat viime vuoden alkupuoliskosta. Korkokate nousi oli 44,8 miljoonaan euroon 41,4 miljoonasta eurosta ja nettopalkkiotuotot 29,8 miljoonaan euroon 28,8 miljoonasta eurosta

Tuotot supistuivat kaksi prosenttia 80,6 miljoonaan euroon 82,2 miljoonasta eurosta, mutta S-pankki huomauttaa tiedotteessaan, että vertailuvuoteen sisältyi kertaluonteisia tuottoja.

Liiketoiminnan kulut pysyivät pankin mukaan hallinnassa, mutta saamisten arvonalentumisten odotettu kasvu ja kertaluonteisten tuottojen puute painoivat tulosta.

Saamisten arvonalentumiset suurenivat 12,8 miljoonaan euroon 6,5 miljoonasta eurosta. Pankki selittää nousua luottokannan kasvulla ja sillä, että henkilöasiakkaiden maksuviiveet ja -järjestelyt ovat koronapandemian vuoksi yleistyneet.

Pankin vakavaraisuusaste heikkeni 15,8 prosenttiin 16,4 prosentista.

S-Pankin talletuskanta oli kesäkuun lopussa 6,5 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 5,8 miljardia euroa. Luottokanta oli yhteensä 5,1 miljardia euroa vuodentakaisen 4,5 miljardin euron sijaan.

Pankin asuntolainakanta kasvoi 15,3 prosenttia viime vuoden alkupuoliskosta ja ylsi uuteen ennätyksensä. Asuntolainakannan kasvu oli pankin mukaan 5,4-kertainen markkinoiden tahtiin verrattuna.

Hallinnoitavien varojen määrä supistui 8,4 miljardiin euroon 8,5 miljardista eurosta.

Nettomerkinnät S-Pankki- ja FIM-rahastoihin jäivät 41,0 miljoonaa euro miinukselle, kun vuotta aiemmin ne olivat 223,7 miljoonaa euroa plussalla. Pankki huomauttaa, että koko markkinoilla nettomerkinnät olivat 2 106,7 miljoonaa euroa miinuksella, kun vuotta aiemmin ne olivat 970,1 miinuksella.

S-Pankki panostaa varallisuudenhoitoon. Toukokuussa se ilmoitti vakuutuskonserni Fennian varainhoito- ja kiinteistösijoituspalvelujen ostamisesta.

Pankki tarkentaa näkymiään ja odottaa nyt, että liikevoitto laskee tänä vuonna viime vuodesta. Aiemmin se ennakoi liikevoiton kasvavan maltillisesti. Viime vuonna S-Pankin liiketulos oli 29 miljoonaa euroa.

– Vaikka orastavia positiivisia signaaleja on havaittavissa tulevien kuukausien kehitys jatkuu epävarmana, pankki perusteli osavuosikatsauksessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?