Finnair tekee nyt 2 miljoonaa tappiota päivässä – paluu normaaliin vie jopa 3 vuotta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Finnair tekee nyt 2 miljoonaa tappiota päivässä – paluu normaaliin vie jopa 3 vuotta

Finnairin koneet seisovat, ja tappiota tulee 2 miljoonaa euroa päivässä. Yhtiö povaa paluun ”uuteen normaaliin” vievän 2–3 vuotta.

29.4.2020 9:15 | Päivitetty 29.4.2020 10:25

Lentoyhtiö Finnairin tappio syveni jyrkästi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Lentoliikenne käytännössä pysähtyi maaliskuussa koronaviruksen iskettyä.

Finnairin liikevaihto romahti 16 prosenttia ja vertailukelpoinen liiketappio syveni lähes 75 miljoonalla eurolla yli 90 miljoonaan euroon tammi–maaliskuussa.

– Finnairin vuosi alkoi vahvasti, tammikuu sujui odotuksia selvästi paremmin, mutta helmikuusta alkaen koronavirus käänsi liikevaihdon suunnan dramaattisella tavalla, jolle ei löydy vertailukohtaa koko kaupallisen lentoliikenteen satavuotisesta historiasta, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tiedotteessa.

Finnairin mukaan kuluvalla vuosineljänneksellä tappio on kulusopeutuksen jälkeenkin huomattavan suuri, noin 2 miljoonaa euroa päivässä.

Finnair on aloittanut isot säästöt, joihin kuuluvat esimerkiksi henkilöstön lomautukset, verkoston voimakas supistaminen, eri kulujen karsiminen ja investointien leikkaaminen.

Kulut ovat laskeneet 70 prosenttia koronakautta edeltäneestä kuukaudesta. Poistot mukaan lukien kulut ovat pienentyneet 80 prosenttia. Finnair arvioi, että sopeuttamistoimet alkavat näkyä kustannuksissa selvemmin vasta kuluvalla neljänneksellä.

Elpyminen voi alkaa heinäkuun alusta

Finnair lähtee siitä oletuksesta, että toinen vuosineljännes operoidaan nykyisellä minimiverkostolla.

Se arvioi, että lentoliikenteen elpyminen alkaa vaiheittain heinäkuun alusta lähtien. Elpymisen nopeutta yhtiö ei vielä arvioi. Yhtiö varautuu kuitenkin erilaisiin skenaarioihin, jotta se pystyy tarvittaessa nopeasti sopeuttamaan kapasiteettiaan kysynnän mukaiseksi.

Finnair arvioi, että matkustajamäärien palaaminen viimevuotisiin lukemiin vie 2–3 vuotta.

– Akuutin kriisin hellitettyä edessämme on tuon 2–3 vuoden pituinen siirtymäaika uuteen normaaliin, Manner sanoo tiedotteessa.

Manner arvioi, että yhtiö joutuu todennäköisesti jatkamaan lomautuksia myös kesän jälkeen.

Finnairin mukaan sen liikevaihto laskee olennaisesti viime vuoteen verrattuna ja vertailukelpoisesta liiketappiosta tulee huomattava.

Finnair aikoo päivittää tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan toisen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Kassa kestää pitkälle ensi vuoteen

Finnair arvioi, että sen kassa on turvattu yli ensi vuoden ensimmäisen puoliskon, vaikka koronatilanne pitkittyisikin.

Yhtiö kertoi tänään suunnittelevansa merkintäoikeusantia, jolla kerättäisiin enintään 500 miljoonaa euroa. Finnairin suurin omistaja on valtio, ja talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut eduskunnalle lisätalousarvioesitystä, jolla katettaisiin valtion osallistuminen antiin.

Finnair vahvistaa kassaansa myös muilla tavoin. Maaliskuussa se julkisti lähes 800 miljoonan euron lisärahoitussuunnitelman, johon kuuluu 600 miljoonan euron lakisääteinen tyel-takaisinlaina, ja sille on esitetty valtion takausta. Sen yhtiö ottaa käyttöön tarvittaessa.

Ensimmäisen neljänneksen lopussa Finnairin likvidit kassavarat olivat 833 miljoonaa euroa, mukaan lukien nostettu 175 miljoonan euron valmiusluottolimiitti.

Tulos oli analyytikoiden odotuksiakin heikompi

Finnairin liikevaihto supistui tammi–maaliskuussa 16 prosenttia ja oli 561,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan myynti oli 668,2 miljoonaa.

Infront Datan koostaman mediaaniennusteessa analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 568 miljoonan euron liikevaihtoa.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketappio syveni 91,1 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 16,2 miljoonaa. Analyytikot odottivat 74,5 miljoonan euron liiketappiota.

Liiketappio syveni 95,6 miljoonaa euroon viime vuoden 17,6 miljoonasta eurosta.

Tappio ennen veroja kasvoi 178,2 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 48,5 miljoonasta eurosta. Analyytikot olivat arvioineet tuloksen ennen veroja painuneen 96,9 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Osakekohtainen tappio oli -1,14 euroa, kun sen odotettiin olevan 0,63 euroa. Vuotta aiemmin Finnair teki tappiota 0,33 euroa osakkeelta.

Poikkeustilanteen takia yhtiö ei jaa viime vuodelta osinkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?