Kaivosyhtiö Afarak kertoo syyn yhtäkkiselle valtavalle kurssinousulle – liittyy kroatialaiseen liikemieheen

KHO ei antanut Danko Koncarille valituslupia Fivan päätöksissä.

24.4.2020 19:01

Kaupankäynti Afarakin osakkeella keskeytettiin perjantaina iltapäivällä Helsingin pörssissä. Osake ehti käydä parhaimmillaan 145 prosenttia plussalla ja jäi 0,63 euroon 124,4 prosentin nousulla ennen kaupankäynnin keskeytystä.

Kaivosyhtiö Afarak Group kertoo, että Korkein hallinto-oikeus (KHO) ei ole myöntänyt valituslupia Finanssivalvonnan (Fiva) vuonna 2018 antamaan päätökseen, jotka koskevat sen suuromistajaa, liikemies Danko Koncaria. Kroatialainen Koncar on mineraaleja jalostavan erikoismetalliyhtiö Afarak Groupin eli entisen Ruukki Groupin ex-toimitusjohtaja. Fiva tulkitsi, että Koncarilla on Afarak-yhtiössä sellainen määräysvalta, joka velvoittaa tekemään ostotarjouksen muista osakkeista.

Afarakin mukaan KHO antoi tänään kaksi asiaan liittyvää päätöstä.

Fiva tuomitsi heinäkuussa 2018 Koncarin maksettavaksi hänelle asetetun 40 miljoonan euron uhkasakon ja 10 miljoonaan euron lisäerän. Fiva määräsi uhkasakon ja sen lisäerän, koska Koncar ei ole julkistanut ostotarjousta Afarakin osakkeista.

Fiva velvoitti helmikuussa 2018 Koncarin tekemään julkisen ostotarjouksen Afarakista. Fivan mukaan ostotarjouksen tarjousvastikkeen tulisi olla vähintään 2,50 euroa osakkeelta.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi viime vuoden maaliskuussa Koncarin vaatimukset kumota Fivan päätökset uhkasakosta ja ostotarjouksesta. Hallinto-oikeus kuitenkin kumosi päätöksen uhkasakon lisäerän osalta.

Koncar haki hallinto-oikeuden päätöksiin valituslupia.

Afarak itse ei ole asian osapuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?