Öljykriisi näkyi jo Nesteen liikevaihdossa – paransi silti tulostaan

Polttoaineyhtiö Nesteen tulos oli ylämäessä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja ylitti myös markkinoiden odotukset. Raakaöljyn halpeneminen näkyi kuitenkin konsernin supistuneessa liikevaihdossa.

Nesteen huoltoasema Hermannin Rantatiellä Helsingissä.

24.4.2020 9:38 | Päivitetty 24.4.2020 10:01

Polttoaineyhtiö Nesteen tulos oli ylämäessä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja ylitti myös markkinoiden odotukset. Raakaöljyn halpeneminen näkyi kuitenkin konsernin supistuneessa liikevaihdossa.

Nesteen vertailukelpoinen liiketulos nousi viime vuoden tammi-maaliskuun 378 miljoonasta eurosta nyt 408 miljoonaan euroon.

Ruotsalaisen ennustepalvelu Infront Datan keräämässä mediaaniennusteessa vertailukelpoisen liiketuloksen ennakoitiin yltävän 403 miljoonaan euroon.

Ennustehaarukka oli kuitenkin laaja eli 360 miljoonasta eurosta 467 miljoonaan euroon.

Nesteen tulos ennen veroja laski 348 miljoonasta eurosta 203 miljoonaan. Osakekohtainen tulos laski 0,38 eurosta 0,26 euroon, kun markkinaodotus oli 0,41 euroa.

Konsernin liikevaihto laski alkuvuonna 3 769 miljoonasta eurosta 3 270 miljoonaan, kun markkinaodotus oli 3 289 miljoonaa.

Näkymät epävarmat

Suurin osa liiketuloksesta muodostuu uusiutuvista tuotteista, joiden vertailukelpoinen liikevoitto oli alkuvuonna 329 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin jäi 337 miljoonaan. Laskuun vaikutti alempi myyntimarginaali.

Öljytuotteissa vertailukelpoinen liikevoitto oli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mikä johtui pääasiassa korkeasta lisämarginaalista. Myyntimäärät olivat kuitenkin laskussa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 73 miljoonasta 74 miljoonaan euroon.

Näiden viitemarginaali vaihteli voimakkaasti ja oli keskimäärin hieman edellisvuoden vastaavan jakson alapuolella. Öljytuotteiden lisämarginaali oli 6,7 dollaria barrelilta.

Viitemarginaalin odotetaan olevan huhti-kesäkuussa matalampi kuin alkuvuonna, ja hyvin suurten vaihteluiden odotetaan jatkuvan.

Konsernin liikevaihdon pieneneminen johtui lähinnä öljyn hinnan laskusta. Tämä myös johti selviin varaston arvostustappioihin

Laskulla oli noin 400 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon. Myyntimäärien lasku rokotti liikevaihtoa 100 miljoonalla.

Nesteen mukaan näkyvyys maailman talouskehitykseen on erittäin huono viruspandemian vuoksi. Tämän seurauksena huomattavan epävakauden ennakoidaan jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden ja polttoaineiden markkinoilla. Tiukkuus uusiutuvien raaka-ainemarkkinoilla jatkuu.

Uusiutuvan dieselin myyntimäärien odotetaan pysyvän suhteellisen vakaina huhti-kesäkuussa. Pandemia laskee kuitenkin perinteisten öljytuotteiden markkinakysyntää toisella neljänneksellä. Myös viitemarginaalin odotetaan olevan matalampi kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Porvoon jalostamon suurseisokki on siirretty ensi vuoteen 2021 ja huhti-kesäkuussa suoritetaan vain kriittisten yksiköiden kunnossapitotöitä. Näiden huollolla on noin 85 miljoonan euron negatiivinen vaikutus segmentin vertailukelpoiseen liikevoittoon pääasiassa toisella neljänneksellä.

Korjaus kello 10.01: Öljytuotteiden liiketulos nousi 73 miljoonasta 74 miljoonaan euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?