Mitä Stockmannin yrityssaneeraus tarkoittaa? Hallituksen puheenjohtaja: Näin yhtiö yritetään pelastaa konkurssilta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Mitä Stockmannin yrityssaneeraus tarkoittaa? Hallituksen puheenjohtaja: Näin yhtiö yritetään pelastaa konkurssilta

–Olemme arvioineet erilaisia skenaarioita ja jos mennään sen mukaisesti kuin tämän hetken parhaat arviot, yrityssaneerausmenettelyllä on hyvät mahdollisuudet onnistua, Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo.

Julkaistu: 6.4. 11:55

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo, että tähdet olivat hyvässä asennossa juuri ennen kuin koronakriisi vei kaupoista asiakkaat.

Tavarataloyhtiö Stockmann kertoi tänään hakeutuvansa yrityssaneeraukseen. Hakemus ei koske tytäryhtiöitä Lindexiä ja Baltian-yhtiöitä.

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia ei lähde arvioimaan, kuinka pitkän koronakriisin yhtiö saneeraukseen päästessään kestäisi.

– Jos kovin kauan kaikki seisoo, se tekee toiminnasta haasteellisempaa. Olemme arvioineet, että tässä yhteydessä, kun velat jäätyvät, meillä on riittävät rahavarat ohjelman läpiviemiseen. Olemme arvioineet erilaisia skenaarioita ja jos mennään sen mukaisesti kuin tämän hetken parhaat arviot, yrityssaneerausmenettelyllä on hyvät mahdollisuudet onnistua, Ratia sanoo Taloussanomille.

Yrityssaneeraus on viimeinen keino välttää konkurssi. Yrityssaneeraukseen voi päästä, jos yhtiön katsotaan olevan jatkamiskelpoinen. Saneerauksessa yhtiön velkoja järjestellään, jotta se pystyisi selviytymään niistä.

Lue lisää yrityssaneerauksesta jutun alta.

Yli viidennes Stockmannin velkojista on alustavasti suhtautunut myönteisesti yrityssaneeraushakemuksen jättämiseen, Stockmann kertoo tiedotteessaan.

Ratia ei lähde tässä vaiheessa arvioimaan, millaisiin toimiin saneerausohjelmassa lähdetään eli suljettaisiinko esimerkiksi joitakin tavarataloja.

Stockmann on aiemmin kertonut harkitsevansa Lindex-ketjun myyntiä, mutta siihenkin koronakriisi tuo nyt omat mutkansa.

– Olemme kvartaaliraporteissa kertoneet, että se prosessi ja strategisten vaihtoehtojen selvittely etenevät. On selvää, että koronaepidemia tuo siihen hitautta. Jää nähtäväksi, kuinka paljon, Ratia sanoo.

”Asiakkaille ei merkitystä”

Ratia korostaa, että Stockmannin asiakkaiden eli tavallisten kuluttajien kannalta yrityssaneerauksella ei ole merkitystä. Esimerkiksi juuri päättyneiltä, verkossa järjestetyiltä Hulluilta Päiviltä tilattujen tuotteiden puolesta ei tarvitse pelätä.

– Voi edelleen käydä tuotteita verkkokaupassa ostamassa, kanta-asiakasedut eivät muutu mihinkään, lahjakortit ovat voimassa.

Stockmann kertoi tänään tiedotteessaan, että yhtiön verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti, mutta se ei riitä paikkaamaan sitä, että tavalliset kaupat ovat koronaviruksen takia tyhjentyneet.

”Uskon, että tästäkin kriisistä selvitään”

Koronaepidemia yllätti Ratian laajuudellaan. Maaliskuun ensimmäisen viikon jälkeen Stockmannilla aloitettiin vauhdikkaasti sopeuttamistoimet saman tien.

– Minun mielestäni olimme hyvin varhain liikkeellä, mutta liikkumisen ja kokoontumiseen liittyvät rajoitukset ovat kyllä dramaattisesti muuttaneet tilannetta.

Ratia uskoo, että koronakriisillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset varsinkin erikoiskaupan markkinaan: kriisin jälkeen kilpailutilanne voi olla aivan toinen.

Lauri Ratia on työskennellyt monessa kriisiyhtiössä. Hän oli esimerkiksi pelastamassa Talvivaaran kaivosyhtiötä. Koronashokin kaltaista kriisiä ei hänellekään ole tullut vielä vastaan.

– Uskon, että tästäkin kriisistä selvitään. Emme me tietenkään etukäteen osanneet tällaiseen mitenkään varautua.

Ratia kertoo, että viime vuonna aloitetut toimet alkoivat purra ja näkyivät viime vuoden oikaistussa liiketuloksessa.

– Tämän vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta menivät erittäin hyvin, ja olemme saaneet pienennettyä nettovelkaa. Tähdet olivat hyvässä asennossa, että saadaan puristettua läpi tämä ohjelma.

Yrityssaneerauksella tarkoitetaan tuomioistuimen päätöksellä tehtävää saneerausmenettelyä, jonka aikana yritykselle luodaan saneerausohjelma.

Yrityssaneeraukseen hakeutumalla yritys saa suojan velkojien perintätoimia vastaan.

Yrityssaneeraukseen pääsemisen edellytys on, että yritys on jo maksukyvytön tai sitä uhkaa maksukyvyttömyys.

Yrityssaneerauksessa tarkoituksena on auttaa taloudellisissa vaikeuksissa olevaa yritystä, jonka maksukyvyttömyys johtuu tilapäisistä syistä ja joka on sinänsä elinkelpoinen. Sitä ei aloiteta, jos on todennäköistä, ettei tilanne korjaannu saneerauksessa.

Saneerausmenettelyssä yritykselle määrätään selvittäjä, joka laatii saneerausohjelman yhdessä asianosaisten kanssa. Tuomioistuin vahvistaa ohjelman, jos riittävä määrä velkojia kannattaa sitä.

Saneerausohjelmassa yrityksen velkoja ja toimintaa järjestellään uudelleen. Ohjelma kestää usein vuosia.

Jos yhtiötä ei saada saneerattua kannattavaksi, edessä on usein konkurssi.

Eija-Leena Kärkisen väitöstutkimuksen mukaan valtaosa yrityssaneerauksessa olevista yrityksistä menee lopulta konkurssiin. Väitöstutkimuksessa valtaosa saneerausyrityksistä oli pieniä, niin kuin yrityssaneerauksissa muutenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?