EKP:n hätärahoitus ei riittänyt rauhoittamaan osakemarkkinoita - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

EKP:n hätärahoitus ei riittänyt rauhoittamaan osakemarkkinoita

Julkaistu: 19.3. 14:35

Helsingin pörssissä oltiin aamupäivällä vielä nousussa, mutta se hyytyi.

Helsingin pörssin aamun nousu hiipui, kun sijoittajat arvioivat Euroopan keskuspankin (EKP) tukitoimia ja uutisia koronaviruksen leviämisen vaikutuksia. Yhtiöiden näkymät tulevaisuuteen muuttuvat päivä päivältä sumuisemmaksi ja tänään usea yhtiö ilmoittikin näkymiensä perumisesta.

EKP ilmoitti yöllä, että se aloittaa 750 miljardin euron osto-ohjelman. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi blogikirjoituksessaan, että toimilla voidaan rauhoittaa valtionlainamarkkinat, mutta ei osakemarkkinoita.

Euroopassa tunnelma on tukitoimista huolimatta ollut pelokas. Laaja Stoxx 600 -indeksi oli iltapäivällä 1,2 prosentin laskussa.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli noin kello 14 aikaan laskenut 0,1 prosenttia 6 827,02 pisteeseen. Vaihdetuimpia yhtiöitä mittaava OMXH 25 -indeksi oli laskenut 0,2 prosenttia.

Vaihtoa oli kertynyt 300 miljoonaa euroa, josta verkkolaitevalmistaja Nokiaa oli 40 miljoonaa euroa. Yhtiön kurssi oli 3,3 prosenttia pakkasella.

Muusta vaihtokärjestä energiayhtiö Fortum oli noussut 4,3 prosenttia ja hissiyhtiö Kone 1,3 prosenttia.

Lomautustarpeesta ovat tänään ilmoittaneet Metso Minerals ja toimistokalusteyhtiö Martela. Metson osake oli 1,8 prosentin laskussa ja Martelan 0,8 prosentin laskussa.

Toimialoista kuluttajapalveluyhtiöt olivat yli kuuden prosentin laskussa.

Yhtiöt peruivat näkymiään

Näkymänsä peruivat tänään EAB, Fiskars ja Uponor, Aktialta ja Keskolta saatiin tulosvaroitukset eilen pörssin sulkeutumisen jälkeen.

Kauppakonserni Kesko arvioi jatkuvien toimintojensa vertailukelpoisen liikevoiton jäävän jonkin verran viimevuotista pienemmäksi. Liikevaihdon kehityksestä yhtiö ei anna ohjeistusta. Keskon B-osake oli 9,4 prosentin laskussa.

Aktia Pankki odottaa vertailukelpoisen liikevoittonsa jäävän aiemmin julkaistuista näkymistä. Osake oli laskenut 2,6 prosenttia.

EAB Group aloittaa kulukuurin, lykkää kehitysinvestointeja ja luopuu ohjeistuksesta.

Myös kuluttajatuoteyhtiö Fiskars perui koko vuoden näkymät. Koronaviruksen leviämisen takia on epätodennäköistä, että vertailukelpoinen ebita-tulos kasvaa tänä vuonna. Fiskarsin osake oli 1,6 prosenttia miinuksella.

Putkivalmistaja Uponor kertoi, että nykyisessä tilanteessa on mahdotonta ennustaa mahdollisia vaikutuksia vertailukelpoiseen liikevoittoon. Yhtiö kertoi, että toistaiseksi tuotantolaitokset käyvät täydellä teholla, mutta tilanne voi lykätä rakennushankkeita monilla maantieteellisillä alueilla.

Uponorin osakkeen arvo oli 9,7 prosentin laskussa.

Sijoitusyhtiö Sievi Capital kertoi yhtiön sijoituskohteen Indoor Groupin toimintaympäristön heikentyneen nopeasti koronaviruksen levinneisyyden ja taloudellisen epävarmuuden kasvun takia. Yhtiö arvioi tämän vaikuttavan merkittävästi Indoor Groupin myyntiin lyhyellä aikavälillä.

Sievi Capitalin osakkeen arvo oli heikentynyt 7,2 prosenttia.