Lentoliikenteen pahin kriisi iskee Finnairiin – Analyytikko: ”Tällaisesta ei selviä ilman vaurioita”

Finnairin kassa ja tase ovat vahvat, mutta hyväkään lähtötilanne ei pitkään auta, jos koronakriisi pitkittyy, analyytikko Antti Viljakainen sanoo.

16.3.2020 11:25

Lentoyhtiö Finnair antoi uuden tulosvaroituksen tänään vain runsas kaksi viikkoa edellisen tulosvaroituksen jälkeen.

Yhtiö kertoi leikkaavansa peräti 90 prosenttia lennoistaan huhtikuun alusta alkaen siihen asti, että tilanne parantuu.

Finnairin mukaan kriisi johtaa tänä vuonna huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon, ja yhtiö joutuu tekemään 40–50 miljoonan euron sopeutustoimet.

Finnair sanoo tiedotteessaan, että kriisin alkaessa sillä on terveet kassavarat ja terve tase.

– Nyt käytännössä koko lentäminen on seis, eikä tiedetä, miten pitkään tämä jatkuu. On selvää, että hyvässäkään lähtötilanteessa tällaisesta äkkipysähdyksestä ei selviä ilman vaurioita, osaketutkimusyhtiö Inderesin Finnairia seuraava analyytikko Antti Viljakainen sanoo.

Hän sanoo, ettei ole Finnairin taloudellisen aseman kestävyydestä äärettömän huolissaan, jos tilanne ei jatku samanlaisena kuukausikaupalla

– Yhtiöllä oli ihan hyvä lähtötilanne, mutta puskureita on sulateltu aika paljon. Tiedotteessa myöskin viitattiin rahoitusjärjestelyihin. Se on varmaan seuraava askel, millä likviditeettiä turvataan.

Finnair sanoo tiedotteessaan, että se on toteuttamassa merkittävän lisärahoitussuunnitelman. Siihen kuuluu valmiusluottolimiitin käyttöönotto, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä TyEL-takaisinlainausjärjestely.

Finnair huomauttaa myös, että Suomen hallitus on sanonut tukevansa Finnairia aktiivisesti.

– Mielestäni ei olla vielä siinä pisteessä, että valtion pitäisi toimia perälautana. Tilanteen pitäisi pitkittyä huomattavasti, Viljakainen sanoo.

Lentoliikenne on nyt sellaisessa kriisissä, jota ei ole koskaan ennen koettu. Ala on käynyt läpi monia kriisejä ja toipunut niistä melko nopeasti, mutta koronakriisin kaltaista äkkipysähdystä ei ole aiemmin tapahtunut.

Viljakainen kertoo tutkineensa finanssikriisin aikaisia osavuosikatsauksia ja tilinpäätöksiä. Silloinkin kysyntä hyytyi, mutta se oli toisentyyppistä kuin nyt tapahtunut äkkipysähdys.

Hänen mukaansa on ollut jo jonkin aikaa selvää, että kriisi paisuu sellaiseen mittakaavaan, että kaikki lentoyhtiöt eivät siitä selviä.

– Vielä on hyvin aikaista ottaa kantaa siihen, millaisia rakenteellisia muutoksia tämä äärimmäisen vaikea kriisi voi toimialalle aiheuttaa.

Esimerkiksi norjalainen lentoyhtiö Norwegianin viime viikon lopulla esittämä vetoomus Norjan hallitukselle oli sen luokan hätähuuto, että yhtiö on erittäin syvässä kriisissä.

– Viikonlopun aikana tilanne on heikentynyt dramaattisesti, Viljakainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?