Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoistaan – antoi uuden tulosvaroituksen

Lentoyhtiö Finnair leikkaa 90 prosenttia lentämisestään 1.4. alkaen toistaiseksi. Finnair kertoo ylläpitävänsä kriittiset yhteydet Suomessa ja maailmalle.

16.3.2020 9:11 | Päivitetty 16.3.2020 11:08

Finnair kertoo leikkaavansa 90 prosenttia kaikesta lentämisestään huhtikuun alusta alkaen siihen asti, että tilanne parantuu. Syynä koronavirustilanne ja sen aiheuttamat matkustusrajoitukset.

Tilanteesta johtuen Finnair antoi uuden tulosvaroituksen.

Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.–31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1 500–2 000 lentoa.

Normaalisti Finnair operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1 600 lentoon kuukaudessa.

(Lista lennettävistä lennoista jutun lopussa.)

Finnair antoi jo toisen tulosvaroituksen kuukauden sisällä koronaviruspandemian aiheuttamien talousvaikutusten takia. Yhtiö odottaa nyt ”huomattavaa” tappiota tältä vuodelta.

Yhtiö leikkaa 90 prosenttia normaalikapasiteetistaan huhtikuun 2020 alusta alkaen kysynnän huomattavan heikkenemisen vuoksi siihen asti, kunnes tilanne on parantunut.

– On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa. Taloudellisten näkymiemme huomattava heikentyminen johtuu kokonaisuudessaan koronavirustilanteesta, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

Kapasiteetin leikkaus johtaa Finnairin mukaan huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tänä vuonna. Muutama viikko sitten Finnair arvioi, että vuoden 2020 vertailukelpoinen liiketulos on olennaisesti edellisvuotta heikompi.

Finnair kertoo, että sen hallitus on harkinnut 0,20 euron osakekohtaista osinkoehdotustaan ja toteaa, että osingonjaosta tulisi pidättyä. Myös Finnairin suurin omistaja eli Suomen valtio on ilmoittanut, että se äänestää osinkoehdotusta vastaan muuttuneiden olosuhteiden takia.

Valtio tukee Finnairia pandemian ajan

Finnair kertoo, että se on toteuttamassa merkittävän lisärahoitussuunnitelman varmistaakseen yhtiön tulevaisuuden. Suunnitelma sisältää olemassa olevan valmiusluottolimiitin käyttöönoton, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä merkittävän suuruisen, markkinaehtoisen TyEL-takaisinlainausjärjestelyn.

Finnairin mukaan Suomen hallitus on kertonut tukevansa Finnairia aktiivisesti tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana.

Finnair aikoo lisäksi tehdä kustannuksiinsa merkittäviä lisäsopeutuksia poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi.

Finnair antoi edellisen tulosvaroituksen 28. helmikuuta.

Vain näihin kohteisiin lennetään

Huhtikuun alusta lähtien Finnair toimii ainoastaan näihin kohteisiin rajoitetulla viikkovuoromäärällä:

Kotimaa:

Kuopio

Maarianhamina

Oulu

Rovaniemi

Pääsiäisen ympärillä Finnair lentää kuitenkin myös seuraaviin kohteisiin: Ivalo, Kittilä, Kuusamo

Eurooppa:

Amsterdam

Berliini

Bryssel

Frankfurt

Lontoo

München

Pariisi

Tukholma

Zurich

Finnair aikoo lentää myös Kööpenhaminaan, Osloon, Moskovaan, Pietariin, Riikaan ja Tallinnaan näiden kohteiden matkustusrajoitteiden päätyttyä.

Kaukolennot:

Tokio

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?