Siilasmaa: Nokian toimitusjohtajan vaihdosta on suunniteltu pitkään – Lundmark ollut ehdokas jo vuosia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Siilasmaa: Nokian toimitusjohtajan vaihdosta on suunniteltu pitkään – Lundmark ollut ehdokas jo vuosia

Nokian toimitusjohtajan vaihdos ei liity viimeaikaisiin tapahtumiin, hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoi tiedotustilaisuudessa tänään.

Nokian tuleva hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf (vas.), tuleva toimitusjohtaja Pekka Lundmark, väistyvä toimitusjohtaja Rajeev Suri sekä nykyinen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa tiedotustilaisuudessa maanantaina.

2.3.2020 12:22 | Päivitetty 2.3.2020 14:54

Verkkolaiteyhtiö Nokian tänä aamuna julkistama johtajanvaihdos keräsi yhtiön tiloihin sankan joukon tiedotusvälineitä. Paikalla oli Nokian nykyistä ja tulevaa johtoa, jonka viesti oli lähinnä rauhoitteleva.

Sen mukaan uudeksi toimitusjohtajaksi nousevan Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin tarkoitus ei ole esitellä ensi töikseen suuria rakenteellisia uudistuksia.

Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan mullistuksia ei ole lähitulevaisuudessa tulossa.

– Olette voineet nähdä mediassa viime aikoina spekulaatioita, että olisimme arvioimassa erilaisia strategisia vaihtoehtoja yhtiölle. Meillä ei ole tällaisia toimia menossa, Siilasmaa sanoi tiedotustilaisuudessa.

Spekulaatiot Nokian ympärillä kiihtyivät, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi viime viikolla, että Nokia pohtisi erilaisia strategisia vaihtoehtoja. Näitä voisivat olla liiketoimintojen myynti tai yritysjärjestelyt. Jopa Nokian ja Ericssonin fuusio oli esillä.

Siilasmaalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa aikeista Ericssonin suhteen, mutta Siilasmaa korosti, ettei suuria rakennejärjestelyjä ole tällä haavaa tulossa.

– Emme kommentoi huhuja, mutta sanoin jo aiemmin ettemme puntaroi tällaisia strategisia vaihtoehtoja tällä hetkellä, Siilasmaa sanoi.

Hänen mukaansa Nokian viime vuotta rasittaneista tekijöistä, kuten sirujen tarjonnasta, on tarkoitus päästä hallintaan tänä vuonna. Nokia aikoo Siilasmaan mukaan selvitä 5G-murroksesta voittajana.

”Liian aikaista kommentoida”

Lundmark ei ole uusi tuttavuus Nokiassa. Hän työskenteli Nokian palveluksessa verkkotoiminnan kasvun vuosina 1990-2000, siis kauan ennen nykymuotoista verkko-Nokiaa.

– Tunnustan, että jättämäni Nokia ei ole nykypäivän Nokia. Ja se ei ole varmastikaan ole huomispäivän Nokia, Lundmark sanoi.

Hän kertoi, ettei aio kiirehtiä strategisten uudistusten kanssa.

– Mitä tulee yhtiön strategiaan, on liian aikaista kommentoida. Minulla tulee olemaan todella paljon opittavaa. Yhtiössä on tehty loistavaa työtä. On ollut myös haasteita, mistä on viime aikoina on puhuttu. Nyt meidän täytyy kääriä hihat ja jatkaa töitä, Lundmark sanoi.

Lundmark tunnusti, että jättää Fortumin haastavassa tilanteessa, kun tämä on nousemassa enemmistöomistajaksi saksalaisessa energiayhtiö Uniperissa.

– En ole hakemassa helpompaa tehtävää, näin asia ei ole, hän sanoi.

Lundmark ehtii vielä työskennellä tovin Fortumilla, sillä hän aloittaa uudessa tehtävässään viimeistään syyskuussa.

”Suunnitteilla jo pitkään”

Siilasmaa torjui johtajavaihdoksen kytköksen Nokian viimeaikaiseen vastatuuleen, kuten syksyiseen näkymien heikentämiseen sekä osingonmaksun keskeyttämiseen.

Siilasmaan mukaan toimitusjohtaja Rajeev Suri on viestittänyt lähtöhaluistaan jo jonkun aikaa. Edellytyksenä on ollut se, että sopiva johtajaehdokas löytyy.

– Olemme järjestelmällisesti käyneet läpi ulkoisia ehdokkaita, jotka voisivat olla vakuuttava valinta Nokialle. Ja Pekka on ollut yksi näistä johtajista tällä listalla useiden vuosien ajan, Siilasmaa sanoi.

Hänen mukaansa tällä kertaa ei päädytty yhtiön sisäiseen ehdokkaaseen, vaikka Nokiassa on ”esimerkillisiä kykyjä”.

Suri nimitettiin Nokia Siemens Networksin toimitusjohtajaksi vuonna 2009 ja Nokian toimitusjohtajaksi vuonna 2014. Suri ja Lundmark tekevät yhteistyötä siirtymäkauden ajan ja Suri jatkaa Nokian neuvonantajana vuoden 2021 alkuun saakka.

– Jätän Nokian tietäen, että olen valmis tekemään jotain uutta oltuani yli vuosikymmenen toimitusjohtajana ja kaksi ja puoli vuosikymmentä yhtiössä, Suri sanoi. Hän korosti, että vaihdos tapahtuu hyvässä järjestyksessä.

Nokian hallituksen varapuheenjohtaja Sari Baldaufin mukaan ehdokkaita on ollut kiikarissa sekä yhtiön sisältä että ulkopuolelta. Tärkeää ei ollut se, että uusi toimitusjohtaja olisi suomalainen.

– Tämä oli globaali haku, jossa oli mukana sekä sisäisiä että ulkoisia ihmisiä, Baldauf sanoi.

Baldaufin mukaan Lundmark täyttää johtajavaatimukset esimerkillisen hyvin. Hän tuo mukanaan ”intohimoa teknologiaan” ja kansainvälistä kokemusta joka ulottuu Yhdysvalloista Aasiaan.

– Hänellä on kokemusta avainmarkkinoista Yhdysvalloista ja Kiinasta. Pekka asui Kaliforniassa kun työskenteli aiemmin Nokia Networksilla, Baldauf sanoi.

Baldauf tuntee Lundmarkin hyvin. Hän oli pitkään Fortumin hallituksen puheenjohtaja Lundmarkin toimiessa yhtiön toimitusjohtajana.

Nokian johtoon tulee kerralla paljon muutoksia, kun Siilasmaa jättää paikkansa huhtikuun yhtiökokouksessa. Tilalle siirtyy varapuheenjohtaja Baldauf. Siilasmaa valittiin Nokian hallitukseen vuonna 2008, ja hänet nimitettiin hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?