Kommentti: Nokian tilanne on niin karmea, että johto oli pakko vaihtaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nokian tilanne on niin karmea, että johto oli pakko vaihtaa

Nokian päätös vaihtaa Rajeev Suri pois toimitusjohtajan paikalta ei tullut yllätyksenä. Mutta pystyykö ex-nokialainen pelastamaan nykyisen Nokian? Taloussanomien tuottaja Katja Okkonen kysyy.

2.3.2020 10:37

Verkkojätti Nokia ilmoitti tänään vaihtavansa toimitusjohtajaa. Yhtiötä kuutisen vuotta luotsannut Rajeev Suri saa lähteä, ja tilalle tulee Fortumin toimitusjohtajana viimeksi työskennellyt Pekka Lundmark.

Surin lähtö ei tullut yllätyksenä.

Nokialla ei nimittäin ole mennyt viime aikoina hyvin. Viime syksyn osavuositulos oli niin karmaiseva, että yhtiön osakekurssi rysähti ennennäkemättömästi. Yhtiö ilmoitti myös keskeyttävänsä osingonmaksunsa. Loppuvuodessakaan ei ollut tuulettamisen aihetta, vaikka oikaistu liikevoitto pysyikin suunnilleen edellisvuoden lukemissa.

Eikä tässä vielä kaikki.

Viime kuussa uutistoimisto Reuters kertoi, että saksalainen teleoperaattori Deutsche Telekom olisi arvioinut Nokian matkapuhelinverkkojen viidennen sukupolven (5g) tuotteet kaikkein huonoimmiksi.

Reutersin lähteiden mukaan operaattori tarjoaisi Nokian tuotteita vain yhdellä sen kahdestatoista markkina-alueesta Euroopassa.

Deutsche Telekom on kuitenkin antanut Nokialle mahdollisuuden tuotteidensa parantamiseen. Yksi syy tähän on Reutersin mukaan haluttomuus käyttää kiinalaisen Huawein tuotteita sitä uhkaavien rajoitusten takia.

Huawein ja Kiinan pelko voikin olla eduksi Nokialle. Helmikuun alussa Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr sanoi, että Yhdysvaltojen pitäisi harkita sijoittamista Nokiaan tai Ericssoniin. Huawei-uhka oli esillä myös ulkoministeri Pekka Haaviston ja hänen Yhdysvaltain-kollegansa Mike Pompeon tapaamisessa viime viikolla.

Viime viikolla uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Nokia pohtisi parhaillaan strategisia vaihtoehtoja. Niihin kuuluisi mahdollisuus myös omaisuuserien myynteihin tai yritysjärjestelyihin. Tässä yhteydessä spekuloitiin jopa Nokian ja Ericssonin fuusiosta, joka kuitenkin olisi monien Nokia-analyytikoiden mukaan hyvin epätodennäköinen.

Kaikki nämä viime aikojen uutiset korostavat sitä, että Nokian oli pakko vaihtaa johtonsa jo pelkästään sijoittajia rauhoittaakseen.

Nokian hallituksen puheenjohtajan vaihtumisesta kerrottiin jo joulukuussa, kun Risto Siilasmaa kertoi vetäytyvänsä hallituksen johdosta. Tilalle on nousemassa Nokian kultavuosien ”dream teamiin” kuulunut Sari Baldauf, joka tuolloin johti nimenomaan verkkoyhtiötä, joksi Nokia kutistui myytyään matkapuhelimet Microsoftille.

Nokia turvautuu Nokia-taustaiseen suomalaiseen nyt myös toimitusjohtajan valinnassaan. Pekka Lundmark työskenteli Nokiassa koko 90-luvun eri johtotehtävissä. Sen jälkeen hän on kerännyt kannuksia muun muassa Konecranesin ja viimeksi Fortumin toimitusjohtajana.

Nyt Nokia siis siirtyy kahden ex-nokialaisen vetovastuulle.

FIM Fenno -rahaston salkunhoitaja Juha Varis kirjoitti blogissa Baldauf-uutisen jälkeen näin:

– Niin epäisänmaallista kuin se onkin, olen alkanut viime aikoina pohtia, onko Suomi ja suomalaisuus Nokialle enää hyödyksi vai ovatko ne kääntyneet jo riippakiviksi.

Nokian loiston päivät ovat osa Suomen myyttistä tarinaa. Moni suomalainen piensijoittajakin on sinnikkäästi luottanut suomalaisen teknologiateollisuuden kruununjalokiveen, eikä ole malttanut luopua osakkeesta.

Taloussanomien sijoittajakyselyssä viime syksynä moni kertoi katuvansa eniten sitä, että on pitänyt Nokiaa salkussaan, moni nostalgian takia. Katumus oli miltei yhtä syvää kuin Talvivaaraan sijoittajien joukossa.

Nyt siis myös Nokiassa itsessään luotetaan tavallaan nostalgiaan. Toivotaan, että valinta osoittautuu oikeaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?