Osakekurssien lasku jatkuu Aasiassa – New Yorkissa kurssit rytisivät myös tiistaina - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakekurssien lasku jatkuu Aasiassa – New Yorkissa kurssit rytisivät myös tiistaina

New Yorkin pörssissä osakekurssit laskivat tiistaina jyrkästi toista päivää peräkkäin.

Julkaistu: 26.2. 9:45

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset varoittivat koronaviruksen tulosta - osakekurssit laskivat heti

Aasian pörsseissä pelko koronaviruksen leviämisestä on painanut kursseja edelleen keskiviikkona. Hongkongissa Hang Seng -indeksi oli iltapäivällä paikallista aikaa 0,8 prosenttia miinuksella. Tokiossa kurssit olivat reilun prosentin laskussa, ja myös Shanghain pörssi hieman pakkasen puolella.

Osakekurssit laskivat myös muualla Aasiassa. Etelä-Koreassa, jossa on todettu runsaasti uusia koronavirustartuntoja, oli Kospi-indeksi keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa noin prosentin laskussa.

Yhdysvalloissa osakekurssit päätyivät tiistaina jo toisena päivänä peräkkäin jyrkästi miinukselle. New Yorkin pörssissä keskeiset osakeindeksit S&P 500 ja Dow Jones laskivat molemmat noin kolme prosenttia. Teknologiayrityksiin painottuva Nasdaq Composite -indeksi laski 2,8 prosenttia.

Syytä pörssikurssien laskuun etsitään maailmalla leviävän koronaviruksen vaikutuksista. Tiistaiaamun kevyt optimismi haihtui erityisesti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tautikeskus CDC sanoi olevan vain ajan kysymys milloin koronavirustartunnan alkavat levitä myös Yhdysvalloissa.

– Kysymys ei ole niinkään se, voiko tällaista tapahtua maassamme vaan milloin niin tapahtuu ja kuinka moni maassamme sairastuu vakavasti, koronaviruksen leviämistä arvioinut lääkäri Nancy Messonnier sanoi tiedotustilaisuudessa.

CDC:n mukaan paikallishallintojen, yritysten ja koulujen on syytä laatia suunnitelmia viruksen leviämisen varalle.

Viruksen leviäminen Euroopassa säikäytti sijoittajat

Yhdysvalloissa osakekurssit ovat pysyneet suhteellisen vakaina ja hätyytelleet jopa ennätyksiä suurimman osan helmikuuta, vaikka samaan aikaan koronaviruksen kerrottiin leviävän Kiinassa rivakkaa vauhtia. Viime päivien tiedot viruksen ripeästä leviämisestä Euroopassa sekä muualla Kiinan ulkopuolella ovat kuitenkin hermostuttaneet sijoittajat uudella tavalla.

CDC:n lausunnosta huolimatta Yhdysvaltain kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi maan talouden olevan vakaalla tolalla ja viruksen Yhdysvalloissa "erittäin tiukasti kurissa".

– Vaikka viruksen leviäminen on inhimillinen tragedia, se ei todennäköisesti tule olemaan taloudellinen tragedia, Kudlow sanoi CNBC-uutiskanavalla.

Tiistaina julkaistut tuoreet luvut kertoivat lisäksi kuluttajien luottamuksen nousseen hieman helmikuussa.

Luvut vajosivat myös Helsingissä

Helsingissä osakkeet vahvistuivat kaupankäynnin alkaessa tiistaina, mutta päivän edetessä optimismi haihtui ja pörssin yleisindeksi vajosi jälleen 10 000 pisteen haamurajan alapuolelle. Lopulta Helsingin pörssi vajosi tiistaina lähes kaksi prosenttia miinukselle.

Suunta oli pitkälti samanlainen myös Euroopan suurissa pörsseissä Lontoossa, Frankfurtissa ja Pariisissa.