Tappiolle vajonneen Lehto Groupin toimitusjohtaja: ”Ymmärrän niitä, joita tämä ottaa mahasta” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Tappiolle vajonneen Lehto Groupin toimitusjohtaja: ”Ymmärrän niitä, joita tämä ottaa mahasta”

–Hoivarakentamisessa näkyy meidän asiakkaittemme muuttunut tilanne ja markkinamurros, joka on viime aikoina ollut julkisuudessa. Investointitahti on hidastunut merkittävästi ja kysyntään on tullut voimakas muutos eikä ole vielä näkymää, palaako se samanlaisena takaisin, Hannu Lehto taustoittaa yt-neuvotteluja.

Julkaistu: 20.2. 11:35

Rakennusyhtiö Lehto Groupin tulos putosi viime vuonna ensi kertaa tappiolliseksi. Yhtiö ilmoitti tänään yt-neuvotteluista, joiden taustalla on sote-uudistuksen epävarmuus.

Rakennuskonserni Lehto Group julkisti tänään tilinpäätöksensä. Tulos oli tappiollinen, ensimmäistä kertaa vauhdilla kasvaneen yhtiön historiassa.

– Vuonna 1985 olen aloittanut yrittäjänä ja piti tällainenkin vielä nähdä, sanoo toimitusjohtaja ja yhtiön pääomistaja Hannu Lehto uutistoimisto Startelille.

Vaikeudet ovat näkyneet yhtiön osakekurssissa, joka kävi marraskuussa historiansa alhaisimmalla tasolla tuolloin annetun tulosvaroituksen jälkeen. Tänään kurssi on ollut tuloksen jälkeen parin prosentin nousussa, mutta kevään 2016 merkintähintaan on vielä matkaa.

– Itse olen rauhallinen, koska osakkeet ovat niin sanotusti pitkässä salkussa, mutta ymmärrän tietysti niitä, joilla tämä ottaa mahasta, Lehto sanoo.

Hän ei kuitenkaan tunnusta olevansa tappiotunnelmissa. Syyt kannattavuuden notkahdukseen ovat tiedossa ja niihin on puututtu.

– Putkessa ei ole nyt sukelluksia. Nyt fokusoidutaan entistä tarkemmin ja karsitaan rönsyjä.

”Markkinamurros hoivarakentamisessa”

Korjausliikkeitä on tehty. Viime vuoden alussa Lehto lakkautti korjausrakentamisen erillisenä yksikkönä ja toiminnot siirrettiin yhtiön muille alueille. Etenkin pääkaupunkiseudulla aloitetut peruskorjaushankkeet osoittautuivat hankaliksi ja kalliiksi.

Lehdolle korjausrakentaminen oli vielä pari vuotta sitten kova kasvualue. Kilpailu korjausrakentamisessa on kuitenkin ollut viime vuosina kovaa ja tämä on näkynyt urakoiden hinnoissa.

Vaikka Helsingin peruskorjaushankkeissa on tullut miinusta, on Lehto ollut varovaisempi pääkaupunkiseudun kauppakeskusten urakoinnissa. Kalasataman Redi tuotti SRV:lle massiiviset tappiot, mutta Lehto perääntyi Espoon Lippulaivan rakentamisesta, koska ei nähnyt projektia kannattavaksi.

– Vetäytymisen syyt olivat taloudelliset, emme olleet asiakkaan kanssa samaa mieltä kustannuksista. Sillä rakenteella oli viisasta, ettei me sitä otettu.

Citycon muutti lopulta urakkamalliaan. Viime vuoden lopulla rakennuttajaksi valikoitui Skanska.

Sotekin painanut

Tänään Lehto ilmoitti supistavansa toimintaansa hyvinvointitiloissa, johon kuuluvat muun muassa koulut, päiväkodit sekä palvelu- ja hoivakodit. Tässä yhteydessä käydään myös yt-neuvottelut. Lehdon edelliset yt:t käytiin syksyllä.

Hyvinvointitiloja on koetellut sote-uudistukseen liittyvä epävarmuus. Hoitajamitoitusta on nyt tarkoitus lisätä, mutta tämä ei näy vielä käytännössä.

– Hoivarakentamisessa näkyy meidän asiakkaittemme muuttunut tilanne ja markkinamurros, joka on viime aikoina ollut julkisuudessa. Investointitahti on hidastunut merkittävästi ja kysyntään on tullut voimakas muutos eikä ole vielä näkymää, palaako se samanlaisena takaisin, Lehto sanoo.

– Meillä on asiakkaita, joilla on 10–20 prosenttia jäljellä aikaisemmasta vauhdista.

Asuntorakentamisessa näkymät ovat suhteellisen myönteiset ja Lehto kertoo viime vuoden lopun myynnin vetäneen.

– Sellaista vauhtia ei ole kuin pari vuotta sitten. Tilanne rakentamisessa on normalisoitumassa. Ylinopeus on loppunut, Lehto sanoo.

– Kun rakentamisessa on kova kasvu, karkaavat varsinkin syklin loppupuolella alihankintakustannukset käsistä. Nämä tulevat läpi myös tulosriville. Nyt nousupaineita ei ole samalla tavoin kuin vielä vuosi sitten.