Nokian tulos koheni loppuvuonna hieman – osinkoa ei luvassa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nokian tulos koheni loppuvuonna hieman – osinkoa ei luvassa

Nokia alensi lokakuussa koko viime vuoden näkymiään ja keskeytti myös neljännesvuosittaisen osingonmaksunsa. Nokian hallitus ei esitä osinkoa viime vuodelta.

Julkaistu: 6.2. 8:17, Päivitetty 6.2. 8:30

Nokian tulos ja liikevaihto olivat hieman parempia kuin analyytikot olivat odottaneet. Viime vuodelta ei ole luvassa osinkoa.

Verkkolaiteyhtiö Nokian tulos ja liikevaihto kasvoivat hieman viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotta aiemmasta. Ne olivat myös hieman ennakoitua parempia.

Yhtiön ei-IFRS liiketulos kohosi loka–joulukuussa 1134 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajan 1120 miljoonasta eurosta. Analyytikot odottivat ennustepalvelu Infront Datan kokoamassa mediaaniennusteessa liikevoiton olevan 1103 miljoonaa euroa.

Osaketta kohti Nokian ei-IFRS tulos oli 0,15 euroa, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan osakekohtainen tulos oli 0,13 euroa. Osakekohtaisen tuloksen odotettiin pysyneen 0,13 eurossa.

Liikevaihto kohosi aavistuksen ja oli 6903 miljoonaa euroa vuotta aiemman 6869 miljoonan euron jälkeen. Analyytikot odottivat 6957 miljoonan euron liikevaihtoa.

Nokia alensi lokakuussa koko viime vuoden näkymiään ja keskeytti myös neljännesvuosittaisen osingonmaksunsa. Nokian hallitus ei esitä osinkoa viime vuodelta.

Vuodelta 2018 Nokia maksoi osinkoa 0,20 euroa osakkeelta.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri luonnehtii yhtiön viime vuotta haastavaksi, mutta sanoo viimeisen vuosineljänneksen tuloksen olleen vahva päätös vuodelle. Tälle vuodelle Suri ennakoi edelleen haasteita.

– Kehitys oli vahvaa monilla liiketoiminta-alueilla vuosineljänneksen aikana, liikevoitto parani hieman vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta, vapaa kassavirtamme oli vankka ja nettokassamme kasvoi 1,7 miljardiin euroon, Suri sanoo tulostiedotteessa.

Mobile Access -liiketoiminnassa ja kassavirran tuottamisessa oli kuitenkin hänen mukaansa haasteita.

– Keskitymme tiukasti näihin kahteen alueeseen vuoden 2020 aikana ja uskomme tämän olevan asteittaisen parannuksen vuosi, kun käynnissä olevat toimenpiteemme alkavat tuottaa tulosta, Suri sanoo.

Kassavirran parantamiseksi Nokialla on hänen mukaansa käynnissä ”laajoja operatiivisia toimenpiteitä”.

Viime vuonna Nokia ilmoitti keskeyttävänsä osingonjaon muun muassa 5G-tuotekehityksen vauhdittamiseksi. Nokian hallitus on ilmoittanut osingonjaon jatkuvan, kun yhtiön nettokassa-asema paranee noin kahteen miljardiin euroon.

– Ottaen huomioon kassavirran tyypillisen kausiluonteisuuden, emme odota saavuttavamme tuota tasoa tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Jos ylitämme 2 miljardin euron tason sen jälkeen, hallitus arvioi mahdollisuutta ehdottaa osingon jakamista tilikaudelta 2020, Suri sanoo.

Surin mukaan kehitys oli hyvää Nokian strategisilla painopistealueilla yritysasiakas- ja ohjelmistoliiketoiminnassa.

– Nokia Enterprise -liiketoiminta suoriutui erittäin hyvin tavoitteessaan saavuttaa kaksinumeroinen myynnin kasvu markkinat päihittäen. Nokia Software -segmentti osoitti pitkän aikavälin potentiaalinsa parantaen kannattavuuttaan vuoteen 2018 verrattuna.

Nokia piti näkymänsä ennallaan. Se ennakoi, että osakekohtainen tulos (ei-IFRS) on tänä vuonna 0,25 euroa 0,05 euron vaihteluvälillä.

Osakekohtainen tulos oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,15 euroa ja koko vuonna 0,22 euroa.

Liikevoittoprosentin (ei-IFRS) yhtiö arvioi olevan tänä vuonna 9,5 prosenttia 1,5 prosenttiyksikön vaihteluvälillä. Viime vuoden loka–joulukuussa yhtiön vastaava liikevoittoprosentti oli 16,4. Koko viime vuonna se oli 8,6 prosenttia.

Nokia arvioi vapaan kassavirran olevan hieman positiivinen tänä vuonna.

Pitkän ajan eli 3–5 vuoden aikana Nokia odottaa, että liikevoittoprosenttinsa (ei-IFRS) olevan 12–14 prosenttia.

Nokia laski heinä–syyskuun osavuosikatsauksen yhteydessä näkymiään katteisiin kohdistuvan paineen ja 5G-lisäinvestointitarpeiden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?