UPM ilmoitti mittavasta rakennusurakasta – yli puolen miljardin euron biojalostamo Saksaan

Metsäyhtiö UPM investoi biojalostamoon Saksan Leunassa. Investoinnin arvo on 550 miljoonaa euroa, tiedotteessa kerrotaan.

UPM::n biojalostamo Kaukaan tehtaalla vuonna 2015.

30.1.2020 12:42

Leunan biojalostamo tuottaa puusta erilaisia biokemikaaleja. Jalostamon kapasiteetti on 220 000 tonnia vuodessa. Laitoksen odotetaan käynnistyvän vuoden 2022 loppuun mennessä.

Päätöksen seurauksena UPM nostaa arviotaan vuoden 2020 kokonaisinvestoinneista 1,3 miljardiin euroon.

Investointi avaa UPM:n mukaan uudet markkinat sekä huomattavia kasvumahdollisuuksia.

– Nyt olemme luomassa biokemikaaleissa täysin uutta liiketoimintaa, jolla on merkittävät kasvumahdollisuudet. Tämä on jälleen tärkeä askel UPM:n muutoksessa ja hieno osoitus kohdennetusta ja tehokkaasta tuote- ja kehitystyöstä, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

Tuotannosta biomonoetyleeniglykolin käyttökohteita ovat tekstiilit, PET-pullot, pakkaukset ja jäänestoaineet. Biomonopropyleeniglykolia käytetään esimerkiksi komposiiteissa, lääketeollisuudessa, kosmetiikassa ja pesuaineissa.

Ligniini-pohjaisia täyteaineita käytetään erilaisissa kumituotteissa, ja ne ovat vaihtoehto hiilimustalle ja silikalle, joiden yhdistetty globaali markkina on yli 15 miljoonaa tonnia.

– Uusiutuvat raaka-aineet ja uudet teknologiat mahdollistavat huomattavan hiilijalanjäljen parannuksen verrattuna fossiilisiin raaka-aineisiin pohjautuviin tuotteisiin, sanoo UPM Biochemicals -liiketoiminnasta vastaava johtaja Juuso Konttinen.

UPM aikoo solmia palvelusopimuksia koskien tuotantohyödykkeitä sekä puun ja jätevesien käsittelyä. Niiden arvioidaan alustavasti olevan kokonaisuudessaan noin 40–100 miljoonaa euroa.

UPM:llä on biojalostamo ennestään Lappeenrannassa. Viisi vuotta sitten avattu jalostamo tuottaa puusta dieseliä ja naftaa. Suomen suurinta biojalostamoa on kaavailtu Kotkaan. Sen kapasiteetti olisi moninkertainen Lappeenrantaan verrattuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?