Kommentti: Miksi Siilasmaa jättää Nokian juuri nyt? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Miksi Siilasmaa jättää Nokian juuri nyt?

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12. 17:04

Risto Siilasmaan lähtöön liittyy enemmän kysymyksiä kuin Sari Baldaufin valintaan, toimittaja Sami Noponen kirjoittaa.

Nokian hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Risto Siilasmaa jättää ensi keväänä paikkansa. Onneksi läheltä löytyi apua.

Hän on pitkäaikaista Nokia-kokemusta ja nimenomaan verkkolaitekokemusta kerännyt Nokian hallituksen varapuheenjohtaja Sari Baldauf.

Johdon nuorennusleikkauksesta ei siis nyt ole kyse. Baldaufin ura Nokiassa alkoi jo vuonna 1983. Baldauf pääsi Nokian kasvaessa nopeasti vaativiin tehtäviin. 1990-luvun lopulla Baldauf siirtyi vastaamaan Nokian matkapuhelinverkoista.

Siinä tehtävässä hän kuului toimitusjohtaja Jorma Ollilan lähimpiin työtovereihin matkapuhelintoimintoja vetäneen Matti Alahuhdan ohella.

Muita kuuluisaan ”dream teamiin” kuuluneita olivat Olli-Pekka Kallasvuo ja Pekka Ala-Pietilä. Baldauf jätti Nokian yhtiön ollessa maineensa huipuilla vuonna 2004. Seuraavina vuosina lähtivät myös Alahuhta ja Ala-Pietilä.

Baldauf on tehnyt uraa hallitusammattilaisena. Hän oli pitkään muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja, joten suuren pörssiyhtiön puheenjohtajan nuijan heiluttelu ei ole vierasta.

Baldaufin paluuta enemmän kysymyksiä liittyy Siilasmaan lähtöön hallituksesta. Tosin 12 vuotta hallituksessa ja kahdeksan vuotta sen puheenjohtajana on pitkä rupeama. Edeltäjä Jorma Ollila toimi hallituksen puheenjohtajana vuosina 1999–2012, joten aivan yhtä pitkään uraan Siilasmaa ei yltänyt.

Toisaalta Siilasmaa arvostelee Ollilaa viime vuonna julkaistussa kirjassaan Paranoidi optimisti (Tammi) vallankahvaan takertumisesta. Ollilan lähtö puheenjohtajan paikalta venähti.

Siilasmaan ero sen sijaan tuli yllätyksenä. Siihen saattoi vaikuttaa Nokian heinä–syyskuun katsauksen lokakuussa aiheuttama pettymys, kun yhtiö joutui alentamaan sekä kuluvan että ensi vuoden tulosnäkymiään. Kurssi romahti tämän johdosta tulospäivänä 23 prosenttia.

Toisaalta kritiikki kohdistui Siilasmaata enemmän operatiivisesta johdosta vastaavaan toimitusjohtaja Rajeev Suriin.

Todennäköisempää on, että Baldaufin paluu Nokian hallitukseen viime vuoden keväänä oli suunniteltu liike, jotta uuden puheenjohtajan sisäänajovaihe saadaan suoritettua.