Pihlajalinnalle varoitus ja kurinpitomaksu pörssiltä - viivytteli sisäpiiritiedon julkistamista - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pihlajalinnalle varoitus ja kurinpitomaksu pörssiltä - viivytteli sisäpiiritiedon julkistamista

Pihlajalinna kertoo omassa tiedotteessaan suhtautuvansa pörssin sääntöjen noudattamiseen hyvin vakavasti ja että se on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

Pihlajalinna kertoo omassa tiedotteessaan suhtautuvansa pörssin sääntöjen noudattamiseen hyvin vakavasti ja että se on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

Julkaistu: 3.12. 16:48

Pihlajalinna ei noudattanut pörssin sääntöjä sisäpiiritiedon julkistamisesta tiedottaessaan tekemästään yhteistyösopimuksesta kesäkuussa.

Helsingin pörssiä operoivan Nasdaq Helsingin kurinpitolautakunta on määrännyt terveydenhoitoyhtiö Pihlajalinnalle varoituksen ja 75 000 euron suuruisen kurinpitomaksun pörssin sääntöjen rikkomisesta.

Nasdaq Nordicin tiedotteen mukaan Pihlajalinna ei noudattanut pörssin sääntöjä sisäpiiritiedon julkistamisesta tiedottaessaan tekemästään yhteistyösopimuksesta kesäkuussa 2019. Lisäksi Pihlajalinna laiminlöi asiassa pörssin sääntöjä pörssiyhtiön hallinnon järjestämisestä.

Pihlajalinna kertoo omassa tiedotteessaan suhtautuvansa pörssin sääntöjen noudattamiseen hyvin vakavasti ja että se on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

Nasdaqin mukaan Pihlajalinna julkisti perjantaina 31. toukokuuta kello 19 tekemäänsä yhteistyösopimusta koskevan tiedotteen vasta maanantaina 3. kesäkuuta kello 8.

Yhtiö oli jo ennen yhteistyösopimuksen allekirjoittamista valmistellut tiedottamista, mutta ei ollut pitänyt tiedottamista tuolloin välttämättömänä, koska pörssi oli jo sulkeutunut. Yhtiöllä ei myöskään ollut illalla tiedottamisresurssia käytettävissään.

Maanantaiaamuna julkaistun, sisäpiiritiedoksi merkityn, tiedotteen mukaan Pihlajalinna ja Pohjola Vakuutus olivat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on pilotoida uudenlaista asiakaspalvelumallia kahdella paikkakunnalla Pohjola Vakuutuksen asiakkaille. Tiedotteessa ei annettu muuta tietoa sopimuksesta.

Pihlajalinna ei ollut täydentänyt tiedottamistaan pörssin markkinavalvonnan sitä pyydettyä 3. kesäkuuta, eikä ollut tämän jälkeen halukas keskustelemaan tiedottamisen täydentämisestä pörssin markkinavalvonnan kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi yhtiön sisäpiiritiedon hallinnointia varten perustaman sisäpiiriluettelon pitämisessä oli ollut katkos kesäkuun alussa.

Sopimuksen arvosta ei tietoa

Kurinpitolautakunta toteaa päätöksessään, että sääntelyn lähtökohtana ja tarkoituksena on, että liikkeellelaskijaa koskeva sisäpiiritiedon syntymisen ja markkinoille julkistamisen välillä saa kulua vain vähän aikaa, eikä enempää, kuin mitä tiedon kokoaminen ja välittäminen välttämättä edellyttävät.

Päätöksessä huomautetaan myös, ettei Pihlajalinnan 3. kesäkuuta antamassa tiedotteesta ilmene sopimuksen arvoa.

– Mikäli yhteistyösopimuksen taloudellisen arvon arvioiminen on ollut yhtiön vetoamin tavoin mahdotonta, sääntely edellyttää, että yhtiön olisi tullut selostaa sopimuksen muuta keskeistä sisältöä, sen merkitystä yhtiölle ja sen osoittamaa potentiaalia, tiedotteessa sanotaan.

Samassa yhteydessä yhtiö on voinut ja sen on tullut kuvata sopimukseen liittyviä epävarmuustekijöitä.

Päätöksessä todetaan edelleen, että tiedotteesta ei millään tavoin ilmene, että pilotoitava palvelukokonaisuus käsittää valtakunnallisen yhteistyön mahdollisuuden eikä tämä ole luotettavasti pääteltävissä muutoinkaan tiedotteen sisällöstä.

Tiedotteesta ei myöskään ilmene, onko kysymyksessä uuden yhteistyön aloittaminen kyseisillä tuntemattomiksi jääneillä paikkakunnilla vaiko vain uuden asiakaspalvelumallin pilotointi paikkakunnilla, joissa on jo ollut yhteistyötä.

Kurinpitolautakunta pitää kokonaisuutena arvioiden Pihlajalinnan sääntörikkomuksia vakavina ja suhtautumista pörssin sääntöihin moitittavana, mitkä seikat se on ottanut huomioon seuraamusharkinnassaan seuraamusmaksun määrää lisäävänä tekijänä.

Lisää aiheesta