Raportti: Ilmastonmuutoksesta mittavia taloudellisia riskejä Saudi Aramcolle - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Raportti: Ilmastonmuutoksesta mittavia taloudellisia riskejä Saudi Aramcolle

Saudi Aramco tavoittelee maailman suurinta listautumisantia.

Saudi Aramco tavoittelee maailman suurinta listautumisantia.

Julkaistu: 22.11. 14:41

Saudi Aramcon Yanbussa sijaitseva jalostamo saattaa ranskalaisen konsulttiyhtiön Callendarin laatiman raportin mukaan jäädä merenpinnan alle jo vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastonmuutos aiheuttaa Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon tuotannolle ja toiminnoille mittavia riskejä.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan ja keskilämpötilan nousu vaikuttavat Saudi Aramcon toimintaan huomattavasti.

Saudi Aramcon Yanbussa sijaitseva jalostamo saattaa ranskalaisen konsulttiyhtiön Callendarin laatiman raportin mukaan jäädä merenpinnan alle jo vuoteen 2030 mennessä.

– Aramcolla on vastuu arvioida ilmastonmuutoksen aiheuttama riski, mutta en usko, että yhtiö tekee vastuuarviointia, Callendarin toimitusjohtaja Thibault Laconde sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Valtaosa Saudi Aramcon tuotantolaitoksista sijaitsee Saudi-Arabian itärannikolla. Raportin mukaan merenpinnan odotetaan nousevan tuotantolaitosten liepeillä noin 13 senttimetriä vuoteen 2030 mennessä.

Merenpinnan kohoamisen arvioidaan vaikuttavan etenkin Yanbun jalostamon sekä Ras Tanuran jalostamon ja vientiterminaalin toimintoihin.

Saudi Aramco tavoittelee maailman suurinta listautumisantia. Ilmastonmuutos on siihen jälleen uusi riski. Aiemmin on uutisoitu, että muita riskejä yhtiön tulevaisuudelle ovat mahdollinen öljyn kysynnän lasku ja yhtiötä vastaan suunnattavat terrori-iskut.

Saudi Aramco ilmoitti sunnuntaina listaavansa Riadin pörssiin 1,5 prosentin osuuden yhtiöstä. Annin arvon arvioidaan nousevan jopa 25,5 miljardiin dollariin ja yhtiön arvon 1710 miljardiin dollariin. Yhden osakkeen hinnaksi Saudi Aramco ilmoitti 8-8,5 dollaria. Suurista luvuista huolimatta Saudi Aramcon anti on jäämässä kauas siitä, mitä siltä aiemmin odotettiin.

Bloombergin mukaan öljy-yhtiön liikevaihto oli viime vuonna oli 356 miljardia dollaria. Liikevaihto on kasvanut kolmessa vuodessa 2,6-kertaiseksi. Vielä vuonna 2015 se oli 135 miljardia dollaria.

Saudi Aramcon nettotulos oli viime vuonna yli 111 miljardia dollaria, mikä on yhtä paljon kuin Applen, Googlen sekä energiayhtiö Exxon Mobilen yhteensä.