KKV:ltä harvinainen esitys: Keskon ja Heinon Tukun yrityskauppa kiellettävä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

KKV:ltä harvinainen esitys: Keskon ja Heinon Tukun yrityskauppa kiellettävä

KKV:n selvitysten mukaan Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus nousisi jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinalla.

Julkaistu: 18.11.2019 15:32, Päivitetty 18.11.2019 17:07

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää markkinaoikeudelle Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kieltämistä. Yhdistyminen johtaisi KKV:n selvitysten mukaan määräävään markkina-asemaan yleistukkujen markkinoilla ja siten kilpailun olennaiseen vähentymiseen.

Selvitysten perusteella Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus nousisi jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinalla. Täsmälliset markkinaosuudet ovat liikesalaisuuden piirissä.

Viraston selvitykset osoittivat, että Kesko ja Heinon Tukku ovat kilpailleet läheisesti samoista asiakkaista ennen yrityskauppaa sekä Heinon Tukun perinteisellä toimialueella Uudellamaalla että muualla Suomessa, KKV sanoo tiedotteessa.

Kesko ilmoitti Heinon Tukun ostoaikeista toukokuussa. Kaupan myötä Keskon omistukseen olisivat siirtyneet noutotukkukiinteistöt Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa ja Vantaalla.

KKV ilmoitti kesäkuussa alkavansa selvittää yhdistymiskauppaa tarkemmin.

Kieltoesitys on kautta aikojen neljäs viraston tekemä. Kieltoesitys tehtiin, koska Keskon KKV:lle toimittamien sitoumusten ei voitu katsoa poistavan yrityskaupasta kilpailulle aiheutuvaa haittaa.

Kesko odottaa markkinaoikeudelta suotuisaa päätöstä

Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli Keskosta sanoo, että yhtiö olisi toivonut KKV:lta toisenlaista esitystä ja että asian käsittely jatkuu markkinaoikeudessa.

– Luotamme siihen, että kun kerromme omat näkemyksemme, saamme oikean ja viisaan päätöksen, hän sanoo STT:lle.

Kesko odottaa ratkaisua tilanteeseen kolmen kuukauden kuluessa.

Heinon Tukku aloitti toimintansa vuonna 1899 Helsingin Kauppatorin myyntikojuna.

Tukkutoimintojen lisäksi yritys jalostaa muun muassa liha- ja kalatuotteita. Heino-konsernin liikevaihto viime vuonna oli noin 266 miljoonaa ja työntekijöitä oli noin 520.

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka myynti viime vuonna oli noin 13 miljardia. Ryhmä ilmoittaa työllistävänsä kaikkiaan noin 43000 ihmistä. Kesko on listattu Helsingin pörssiin. Ryhmän ketjutoimintaan kuuluu noin 1800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Puolassa.