Britannian punta jatkaa toipumistaan – usko Britannian hallittuun EU-eroon on vahvistunut - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Britannian punta jatkaa toipumistaan – usko Britannian hallittuun EU-eroon on vahvistunut

Britannian pääministeri Boris Johnson puhui kannattajilleen perjantaina Manchesterissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson puhui kannattajilleen perjantaina Manchesterissa.

Julkaistu: 17.11. 8:03

Britannian punta jatkaa toipumista alkusyksyn poliittisista pulmistaan. EU-erosta päättämisen siirtyminen vähintään parlamenttivaalien yli on palauttanut punnan eurokurssin jo viime heinäkuun tasolle.

Valuuttamarkkinoiden usko siihen, että Britannia eroaa EU:sta hallitusti eli jonkinlaisia sopimuksia ja siirtymäaikoja noudattaen palauttaa luottamusta puntaan.

Sen arvo on palannut heinäkuun alun lukemiin, 1,17 euroon käytyään heikoimmillaan jo alle 1,1 eurossa. Elokuun alussa punnan sai jopa 1,07 eurolla, kun epävarmuus erosopimuksen saavuttamisesta oli pahimmillaan. Tuolloin pääoma haki turvaa pääosin Saksasta, jonka kymmenvuotisen viitelainan tuotto kävi 0,6 prosenttia pakkasen puolella. Yhdysvaltojen kymmenvuotinen lainatuotto oli tuolloin 1,7 prosenttia ja Britannian puoli prosenttia. Eurolla sai tuolloin 1,12 dollaria.

Parin viime viikon merkittävin brittivaaleja koskenut uutinen oli koko poliittisen uransa EU-erolle perustaneen Nigel Faragen ilmoitus siitä, että hänen Brexit-puolueensa ei aseta ehdokkaita niihin vaalipiireihin, joista viime vaaleissa valittiin konservatiivien ehdokas. Tämän tulkitaan vähentävän hallituspuolueen tappion mahdollisuutta, kun Brexit-puolue ei veisi erohaluisten ääniä konservatiiveilta näiden hallitsemissa vaalipiireissä.

Se on kuitenkin vähäinen lohtu: talouslehti The Economistin tulkinnan mukaan Brexitin ehdokkaat vetävät muissa vaalipiireissä enemmän ääniä konservatiiveilta kuin työväenpuolueelta tai erovastaisilta liberaalidemokraateilta ja täten vahvistaa näiden asemaa vaalipiireissä, joista konservatiivit tarvitsisivat uusia paikkoja saavuttaakseen parlamentin enemmistön.

Punnan reaktioista päätellen markkinat arvioivat pääministeri Boris Johnsonin kauden päättyvän joulukuussa ja tulevan parlamentin luopuvan erosta tai siirtävän sitä ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Tästä vihjaa myös se, että Britannian kymmenvuotisen viitelainan tuottoero Saksan vastaavaan, Britannian velastaan maksama riskilisä, on lievittynyt yli 1,1 prosenttiyksiköstä tasan prosenttiyksikön tuntumaan.

Tuottoeron suuruus kuitenkin kertoo vaalituloksen epävarmuudesta: Britannian vaalijärjestelmä, jossa vaalipiirin eniten ääniä saanut ehdokas valitaan, vähentää erilaisten kannatusmittausten arvoa tulosindikaattorina. Aiemmin valinta konservatiivien ja työväenpuolueen välillä on noudatellut vaalipiirien sosioekonomisia jakolinjoja, työväenpuolue on hallinnut teollisuuskaupunkeja ja konservatiivit varakkaampia alueita.

Näissä vaaleissa kuitenkin ratkaisee EU-ero, jonka kannattajia ja vastustajia löytyy molemmista pääpuolueista. Eron vastustajat saavat nostetta eroprosessissa jo havaituista käytännön ongelmista ja eron ajajien kansanäänestyksen alla esittämistä suorista valeista, joita Britannian media on viime vuodet ruotinut. Niinpä vaalien jälkeisen parlamentin ja hallituspohjan ratkaisee pääasiassa äänestysaktiivisuus, etenkin valtaväestöä EU-myönteisemmän nuorison keskuudessa.

Atlantin toisella puolen poliittinen epävarmuus on myös nousussa: presidentti Donald Trumpin virkasyytteet eivät ole markkinoilla juuri näkyneet: dollari on vahvistunut suhteessa euroon ja kymmenvuotisen viitelainan tuottoero Saksan vastaavaan on kaventunut heinäkuisesta.

Heinäkuun alussa euro maksoi 1,13 dollaria ja liittovaltion kymmenvuotinen dollarilaina tuotti runsaat kaksi prosenttia. Saksan lainatuotto oli vajaat 0,4 prosenttia pakkasella. Nyt eurolla saa enää 1,1 dollaria, Yhdysvaltojen laina tuottaa 1,8 prosenttia ja Saksan -0,3 prosenttia, eli dollarin vahvistuessa tuottoero on kaventunut vajaasta 2,4 prosenttiyksiköstä 2,1 prosenttiyksikön tuntumaan. Tähän on suurin syy Yhdysvaltojen keskuspankin taannoinen päätös leikata Yhdysvaltojen ohjauskorkoa samaan aikaan, kun talouden kasvu osoittaa hiipumisen oireita, mikä keventää sen inflaatiopaineita.

Presidentin poliittisten vaikeuksien merkitystä leikkaa eniten se, että kongressin mahdollinen päätös erottaa presidentti on vielä monen mutkan takana ja mahdollisen erottamisen vaikutukset liittovaltion talouspolitiikkaan ovat hämärän peitossa.

Suomen kannalta pääasia on edelleen Saksan matala korkotaso ja sikäläisen talouden antamat toiveet pelätyn taantuman välttämisestä. Matalat korot antavat valtiolle aikaa kohentaa talouden tilannetta ja uudistaa etenkin työmarkkinoiden toimintaa teollisen aikakauden käytännöistä paremmin palvelutalouden todellisuuteen sopiviksi.