Boels-yhtiön johtaja Cramosta: ”Olemme puhuneet monta kertaa, että olisi hyvä yhdistää nämä kaksi yhtiötä” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Boels-yhtiön johtaja Cramosta: ”Olemme puhuneet monta kertaa, että olisi hyvä yhdistää nämä kaksi yhtiötä”

Boelsin toimitusjohtaja Pierre Boels arvioi, että koska rakennuslaitteiden vuokraaminen yleistyy, alalla nähdään lisää yritysostoja.

Cramon toimitusjohtaja Leif Gustafsson (vas.) ja Boelsin toimitusjohtaja Pierre Boels tiedotustilaisuudessa maanantaina.­

11.11.2019 15:12

Rakennuslaitteiden vuokraaminen muuttuu koko ajan yleisemmäksi, arvioi hollantilaisen Boelsin toimitusjohtaja, suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Pierre Boels.

Boels kertoi näkemyksestään tiedotustilaisuudessa, jossa hän ja Cramon hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala kertoivat Boelsin ostotarjouksesta.

Boelsin mukaan vuokraamisen trendiä ajaa eteenpäin esimerkiksi lainsäädäntö, jossa rakennusyhtiöille asetetaan velvoitteita vähentää hiilidioksidipäästöjä.

– Laitteiden vuokraaminen, laitteiden kuljettaminen lähialueilta ja oikeankaltaisten laitteiden käyttäminen auttaa rakennusyhtiöitä laskemaan päästöjä.

Myös Reinikkalan mukaan rakennusyhtiöt haluavat entistä enemmän vuokrata laitteita. Eivätkä pelkästään laitteita, vaan Cramo on hoitanut asiakkaidensa puolesta myös esimerkiksi rakennuskohteiden aitaamista ja vartiointia.

Boels kertoi, että eri maissa vuokraamisen trendi on erilainen. Suosituinta vuokraaminen on Ruotsissa ja Britanniassa. Esimerkiksi Saksassa rakennusyhtiöt haluavat usein omistaa itse laitteensa.

Rakennusala keskittyy

Rakennuslaitteiden vuokrausmarkkinat ovat olleet Suomessa viime aikoina erityisen kiinnostuksen kohteena.

Kesäkuussa ranskalainen Loxam ilmoitti ostavansa Ramirentin.

Boels arvioi, että koska rakennuslaitteiden vuokraaminen yleistyy, alalla nähdään lisää yritysostoja.

– Laitteiden vuokraaminen on ehkä vielä nuori markkina. Yritykset toimivat hyvin paikallisesti. Kun menemme jonnekin uudelle markkinalle, näemme mahdollisuuksia kasvaa ja konsolidoitua. Olemme hyvin vakuuttuneita, että tämä markkina muuttuu koko ajan ammattimaisemmaksi.

Reinikkala kertoi uutistoimisto Startelille aiemmin puhelimitse, että yli puolen miljardin liikevaihdon tekeviä rakennuslaitevuokraamoyhtiöitä on Euroopassa vajaa kymmenen. Noin 200 miljoonan liikevaihdon yrityksiä onkin sitten jo lukuisia.

– Ja sitten oikein pieniä, 10–20 miljoonan liikevaihdon yrityksiä, niitä on sitten vaikka kuinka paljon.

Pierre Boelsilla ei ole vielä tarkemmin suunnitelmia, mitä hän haluaa saavuttaa yhdessä Cramon kanssa. Hän kertoo, että hänen pankkiirinsa olivat kehottaneet keskittymään seuraavat 18 kuukautta yhdistymisen käytännön asioiden hoitamiseen ja toisilta oppimiseen.

Boelsilla on paljon pieniä asiakkaita, kun taas Cramolla on enimmäkseen isoja asiakkaita. Pierre Boels uskoo, että näissä asioissa yhtiön työntekijät voivat oppia toisiltaan.

Tulevia yritysostoja Boels ei sulje pois.

– Minun luonteeni on sellainen, että kun olen saanut jotakin valmiiksi, minulla on jo jotain uutta mielessä. Voit vaikka kysyä vaimoltani.

Adapteo toi jälleen yhteen

Tiedotustilaisuudessa Reinikkala luonnehti Pierre Boelsia ystäväksi. Boels puolestaan kertoi, että hän on tuntenut Cramon toimitusjohtajan Leif Gustafssonin useiden vuosien ajan.

Boels kertoi, että kun Cramo irrotti yhtiöstä siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnan Adapteon, hän aloitti uudestaan keskustelut Cramon ostamisesta.

– Olemme puhuneet monta kertaa Leifin kanssa, että olisi hyvä yhdistää nämä kaksi yhtiötä. Adapteo oli täysin erilaista liiketoiminta, joka ei palvellut rakennusalaa. Irtautumisen jälkeen Cramo sopi meille hyvin.

Cramo ilmoitti aikeistaan jakaa yhtiö kahtia viime vuoden joulukuussa. Kesällä Adapteo listattiin Tukholman pörssiin.

Cramon ja Boelsin edustajat kertoivat käyneensä tästä kesästä asti vakavia keskusteluja yhdistymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?